Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková TASR
18. května 2023 18:33
Čas čtení 0:50

Česko chce nájemné za pozemky, které ruské velvyslanectví bezplatně užívá. Rusko plánuje odvetné kroky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Česko chce nájemné za pozemky, které ruské velvyslanectví bezplatně užívá. Rusko plánuje odvetné kroky
Zdroj: Wikimedia/Kbthompson/volně k užití

Rusko podle mluvčí ministerstva zahraničních věcí Marije Zacharovové podnikne odvetné kroky, bude-li Česko zpětně žádat nájem za pozemky, které dosud zdarma využívalo ruské velvyslanectví.

Vláda ve středu zrušila usnesení, která umožňovala Rusku bezplatně využívat některé místní pozemky. Mezi lety 1970 a 1982 je uzavřely tehdejší vlády komunistického Československa a Sovětského svazu.

Česko požaduje obvyklý nájem i za tři roky zpětně. Rusko to považuje za vydírání

„Rusko nereagovalo na opakovaná upozornění ze strany ministerstva zahraničních věcí, proto jsme se rozhodli přistoupit ke zrušení těchto usnesení. Povede to k narovnání vztahů s Ruskem,“ komentoval tento krok český premiér Petr Fiala. „Teď budeme za tyto pozemky požadovat od Ruska nájem, který je pro podobný typ pozemků na daném místě obvyklý,“ dodal Fiala. Vláda chce od Ruska nájem i za tři roky zpětně.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí rozhodnutí české vlády označila za vydírání na státní úrovni. „Porušuje to Vídeňskou úmluvu o diplomatických stycích z roku 1961,“ cituje Mariji Zacharovovou web ČT24. Podle mluvčí Moskva podnikne „obranná opatření“ a využije i „zákonné mechanismy“.

Rusko pozemky využívá ke komerčním účelům

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského Rusko vlastní v Česku 42 budov. Mnohé z nich však Rusku neslouží k diplomatickým účelům, ale využívá je i ke komerčním účelům, například pronajímá byty a kanceláře či provozuje hostel.

3. května 2024 6:55 Čas čtení 1:15 PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu? PŘEHLED: Sleva v Tescu, na telefon, léky nebo elektroniku. Kde všude uplatníš studentskou slevu?

Zrušení usnesení se týká pražských bytů u ambasády, budov v Brně, Karlových Varech či rekreačních objektů ve Vlkančicích nebo v Jevanech. Rozhodnutí vlády se dotkne celkem 59 pozemků.

Zpět
Sdílet
Diskuse