Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Adéla Ježková
19. května 2023 7:50
Čas čtení 0:59

Na Slovensku se šíří hoax o úniku radiace z Ukrajiny. Reagovala na něj i Dana Drábová

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Na Slovensku se šíří hoax o úniku radiace z Ukrajiny. Reagovala na něj i Dana Drábová
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Na Slovensku kolují dezinformace o šíření radiace z ukrajinského města Chmelnyckyj.

Dezinformační a propagandistické účty uvádí, že ruská armáda zničila muniční sklad ve městě Chmelnyckyj, což mělo mít za následek únik radiace. Dostat se měla až na Slovensko, hoaxová zpráva proto lidem doporučuje absurdní rady – například sprchovat se dvakrát až čtyřikrát denně. 

26. dubna 2023 8:30 Čas čtení 0:38 KVÍZ: Od černobylské havárie uplynulo 37 let. Co všechno o ní víš? KVÍZ: Od černobylské havárie uplynulo 37 let. Co všechno o ní víš?

Slovenská policie upozornila, že zpráva, která se masově šíří na Facebooku a prostřednictvím Whatsappu, je hoax, a tudíž není pravdivá. Jejím cílem je podle policistů vyděsit Ukrajince a sousední země, vyvolat chaos a paniku a snížit podporu Ukrajiny ze strany spojenců.

Radiační situace na Slovensku je standardní

„Radiační situace na území Slovenské republiky je v současné době standardní. Nebyly zaznamenány žádné odchylky od rutinně měřených hodnot dávkových příkonů záření gama. Na případné změny a přítomnost umělých radionuklidů v ovzduší jsme připraveni okamžitě reagovat,“uvedl Úřad veřejného zdravotnictví Slovenské republiky. Stejné stanovisko potvrdil i Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ).

Slovenská dezinformační scéna se podle policie opírá také o naměřené hodnoty v Polsku. Polské orgány nicméně zdůrazňují, že přechodné zvýšení přírodního radiačního pozadí není neobvyklé a dochází k němu pravidelně, např. při deštích. Právě vydatné srážky měly způsobit skoky v grafech, na které se dezinformátoři odvolávají.

31. března 2023 17:58 Čas čtení 1:15 O ženách bez žen. Vedení českého ženského sportu obsadili muži O ženách bez žen. Vedení českého ženského sportu obsadili muži

Hoax se objevil i v českém prostoru. Jala se ho vyvrátit jaderná inženýrka Dana Drábová. „Tak ještě jednou: Zprávy o zvýšené úrovni radiace na Ukrajině jsou naprostá hovadina. Zubní rentgen vám doručí násobně větší dávku. Přesto stále velmi nízkou a rádi si ho necháte udělat. Když vás ty zuby bolí,“ napsala na Twitteru. Dodala, že „všechno jsou běžné fluktuace v hodnotách přírodního pozadí“.

Zpět
Sdílet
Diskuse