Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Ilona Hobzová
22. května 2023 10:33
Čas čtení 1:55

Dění na Ukrajině: Zmatky okolo Bachmutu, summit G7 a podezření na otravu Putinových kritiček

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Dění na Ukrajině: Zmatky okolo Bachmutu, summit G7 a podezření na otravu Putinových kritiček
Zdroj: TASR/AP

Jak se vyvíjí válka na Ukrajině?

Válka na Ukrajině trvá už více než 450 dní. Aktuálně největší otazník panuje okolo kontroly nad městem Bachmut. Zatímco ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli naznačil, že město Bachmut vybojovali ruští žoldnéři, jeho kancelář to následně popřela. Co dalšího se aktuálně děje v souvislosti s válkou na Ukrajině, ti přinášíme v našem přehledu.

Boje o Bachmut pokračují

Jako první se k situaci v Bachmutu vyjádřil zakladatel ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenij Prigožin. Ten v sobotu uvedl, že se ruské straně podařilo nad městem získat úplnou kontrolu. Prigožin dobytí Bachmutu oznámil ve videu, které zveřejnil na platformě Telegram. Na záběrech drží v rukou ruskou vlajku, za ním stojí vojáci a v dálce jsou slyšet výbuchy. Podle deníku The Guardian poblahopřál wagnerovcům k dobytí Bachmutu i ruský prezident Vladimir Putin.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli během summitu G7 připustil, že ruští žoldnéři Bachmut skutečně ovládli. „Obávám se, že Bachmut už je dnes pouze v našich srdcích,“ řekl. Jeho kancelář ale tuto informaci následně popřela, ukrajinská armáda v Bachmutu prý nadále ovládá několik domů. 

22. května 2023 7:43 Čas čtení 1:31 Kvůli ztrátě obou končetin chtěl spáchat sebevraždu. Nakonec se na Mount Everestu zapsal do historie Kvůli ztrátě obou končetin chtěl spáchat sebevraždu. Nakonec se na Mount Everestu zapsal do historie

Náměstkyně ukrajinského ministra obrany Hanna Maliar uvedla, že ukrajinské síly stále drží obranu v letecké oblasti města. „Naše síly obsadily město v polokruhu, což nám dává možnost zničit nepřítele. (...) Nepřítel se musí bránit v části města, kterou ovládá,“dodala. Podle nejnovějších zpráv z pondělí boje o Bachmut opravdu pokračují. V pondělí to uvedly ukrajinské ozbrojené síly.

Zelenskyj na summitu G7 zajistil čerstvou vojenskou pomoc od Spojených států. Americký prezident Joe Biden oznámil Kyjevu vojenskou pomoc v hodnotě až 375 milionů dolarů a řekl Zelenskému, že USA dělají vše pro posílení obrany Ukrajiny. Balíček zahrnuje munici, dělostřelectvo nebo obrněná vozidla.

Zelenskyj během summitu G7 v Hirošimě.
Zelenskyj během summitu G7 v Hirošimě. Zdroj: TASR/AP

Zelenskyj během svého projevu poděkoval západním lídrům za dosažení takové úrovně spolupráce, která zajišťuje respektování demokracie, mezinárodního práva a svobody. Zpochybnil ale, zda to k poražení Ruska stačí. Ruské ministerstvo zahraničí naopak summit G7 v Japonsku odsoudilo jako zpolitizovanou akci. Resort v prohlášení mimo jiné uvedl, že „fórum G7 v Hirošimě se stalo inkubátorem, v němž se pod vedením Anglosasů připravují destruktivní iniciativy, které podkopávají globální stabilitu“.

Raketový útok na Dnipro či podezření na otravu novinářek

Rusko zaútočilo v noci na pondělí na jihoukrajinské město Dnipro, potvrdili to tamní představitelé. Ukrajinská média podle agentury TASR upřesnila, že v Dnipru došlo celkově k patnácti explozím a sirény leteckého poplachu tam zněly více než devadesát minut. Není ale dosud jasné, zda byly exploze způsobeny přímo ruskými raketami, nebo jejich zničením ukrajinskou protivzdušnou obranou.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Co se děje v jiných částech světa v souvislosti s Ruskem a Ukrajinou? Například berlínská policie zahájila vyšetřování podezření z otravy dvou ruských novinářek a Putinových kritiček, které minulý měsíc navštívily město na konferenci pořádané kritikem ruského Kremlu Michailem Chodorkovským. Vyšetřování bylo zahájeno poté, co ruská investigativní mediální skupina Agentvo napsala, že obě ženy v době konání akce na konci dubna hlásily příznaky, které poukazovaly na možnou otravu.

Domů
Sdílet
Diskuse