Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Kateřina Viková
23. května 2023 8:55
Čas čtení 1:07

Děkana Miroslava Ševčíka se zastala etická komise Národohospodářské fakulty VŠE. Podle ní neporušil kodex

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Děkana Miroslava Ševčíka se zastala etická komise Národohospodářské fakulty VŠE. Podle ní neporušil kodex
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Etická komise Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické (VŠE) rozhodla, že děkan Miroslav Ševčík neporušil svým chováním etický kodex univerzity. Podle rektora Petra Dvořáka Ševčík poškozuje dobré jméno školy a chce ho odvolat.

Rektor Ševčíkovi vytýká, že se několikrát účastnil protivládních shromáždění a na některých vystoupil s projevem. Ševčík se účastnil i březnové protivládní demonstrace Česko proti bídě a byl přítomen i u následného protestu u Národního muzea v Praze, kde zasahovala policie. Dav demonstrantů chtěl odstranit z budovy muzea ukrajinskou vlajku.

Ševčík trvá na tom, že nejsou dostatečné důvody, aby v čele fakulty skončil. Tvrdí, že u muzea se ocitl náhodou a pouze tam pomáhal zraněnému člověku. 

Fakultní komise místo Ševčíka kritizovala rektora Dvořáka

I když komise zasedala na podnět rektora Petra Dvořáka, který chce Ševčíka z vedení Národohospodářské fakulty VŠE odvolat, během zasedání naopak kritizovala právě rektora i předsedkyni univerzitní etické komise Lucii Andreisovou.

Členové fakultní etické komise uvedli, že aktivity, které rektor Ševčíkovi vytýká, podnikl mimo výkon své funkce, ve svém volném čase a v řadě případů také s výslovným uvedením, že nevystupuje ani za fakultu, ani za univerzitu. Žádné z kritizovaných vyjádření navíc nepronesl na půdě Vysoké školy ekonomické. Nemohl tedy porušit bod etického kodexu, podle něhož člen akademické obce i zaměstnanec Vysoké školy ekonomické „zachovává při své práci a studiu vysoký standard dodržování mravních principů a etických zásad“.

Na základě kodexu Ševčíka odvolat nelze

Podobně Ševčík nemohl porušit ani další část kodexu, podle níž člen akademické obce VŠE „dbá na upevňování vážnosti a dobrého jména VŠE a svou činností i chováním se snaží k němu přispívat“. Podle členů komise není jasné, co konkrétně tato ustanovení znamenají a jaká jsou pro ně kritéria. Navíc má Etický kodex VŠE jen doporučující charakter a není vnitřním předpisem univerzity. 

29. dubna 2024 10:27 Čas čtení 0:38 Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu Pozor na požáry. Meteorologové vydali novou výstrahu

Fakultní akademický senát v dubnu děkana Ševčíka neodvolal. Dvořák nyní předloží svůj návrh na odvolání Ševčíka, až poté bude o návrhu rozhodovat celouniverzitní akademický senát.

Domů
Sdílet
Diskuse