Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
30. května 2023 9:43
Čas čtení 1:18

V Kosovu se srbští demonstranti střetli s jednotkami NATO

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
V Kosovu se srbští demonstranti střetli s jednotkami NATO
Zdroj: RFE/RL

Srbové na severu Kosova protestovali proti novým starostům z albánských stran, kteří zvítězili v komunálních volbách. Srbské obyvatelstvo však volby na protest bojkotovalo. Ve střetech s mírovými jednotkami KFOR došlo ke zraněním.

Ve čtyřech městech se srbskou většinou, kde v čele radnic stanuli albánští starostové, posílily své hlídky mezinárodní jednotky KFOR v rámci mírové mise Severoatlantické aliance (NATO). Podle webu ČT24, která se odkazuje na italskou agenturu ANSA, bylo při pondělních střetech s demonstranty zraněno 41 příslušníků těchto jednotek, KFOR o něco později potvrdila asi 25 raněných. Demonstranti na vojáky házeli kameny, lahve a další předměty. V regionu se protestovalo už minulý týden.

Jednotky KFOR se postavily mezi Srby a Albánce

Střety ve městě Zvečan vznikly mezi srbskými demonstranty, kteří se snažili dostat na radnici, a kosovskou pořádkovou policií, jež jim v tom chtěla zabránit. Policisté srbského původu však vypověděli službu, a dva národy tak stály proti sobě. Mezi dva tábory se postavili vojáci jednotek KFOR, kteří se snažili skupiny oddělit. Někteří vojáci utrpěli zlomeniny a popáleniny kvůli „výbuchu zápalných zařízení“. Podle velitele KFOR Angela Michela Ristuccii byly útoky na vojáky „nevyprovokované“.

Šéf unijní diplomacie Joseph Borell za celou EU násilí v částečně uznaném státu odsoudil. Vyzval kosovské orgány a demonstranty, aby „okamžitě a bezpodmínečně deeskalovali situaci“. Strany konfliktu podle něj mají jednat zodpovědně a najít politické řešení prostřednictvím dialogu.

Srbský prezident Aleksandar Vučić v reakci na pondělní události zvýšil bojovou pohotovost na nejvyšší stupeň. Armádu k hranicím poslal už minulý týden.

2. května 2024 15:42 Čas čtení 0:57 Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie

Srbové, kteří tvoří většinu obyvatel na severu Kosova, nikdy nepřijali vyhlášení kosovské nezávislosti na Srbsku v roce 2008 a stále považují Bělehrad za své hlavní město. Etničtí Albánci tvoří v celém Kosovu více než devadesát procent obyvatel.

Zpět
Sdílet
Diskuse