Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
3. června 2023 13:12
Čas čtení 1:40

Žebříček: Toto jsou nejmocnější armády světa. Česko je v první 50, které země jsme předběhli?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Žebříček: Toto jsou nejmocnější armády světa. Česko je v první 50, které země jsme předběhli?
Zdroj: Armáda České republiky

Podívej se na žebříček nejmocnějších armád světa.

Česká republika má podle portálu Global Firepower osmačtyřicátou nejsilnější armádu na světě. Z evropských zemí tak předběhla sousední Slovensko, Dánsko, Finsko nebo Maďarsko. Server se dlouhodobě věnuje zkoumání síly armád jednotlivých světových zemí, přičemž zkoumá širokou řadu faktorů. Do finálního hodnocení se projevuje například rozložení sil v armádě nebo její financování.

3. června 2023 12:00 Čas čtení 0:43 Aktuálně: Ukrajina je připravena na protiofenzívu. „Věříme, že uspějeme,“ říká Zelenskyj Aktuálně: Ukrajina je připravena na protiofenzívu. „Věříme, že uspějeme,“ říká Zelenskyj

Žebříček, v němž se podle více než šedesáti kritérií každé ze zemí určí skóre tzv. PowerIndexu, vedou Spojené státy americké, na druhém místě je Rusko a třetí nejsilnější armádu má podle serveru Čína. Naopak nejméně silné ozbrojené složky má Moldavsko a Benin a zcela nejhůř dopadl v hodnocení Bhútán. 

O konečném umístění rozhoduje právě PowerIndex s tím, že čím více se blíží k nule, tím je skóre považováno za lepší. Kromě hlavních kritérií mohou země bonusové body získat například za své členství v NATO nebo za jaderné zbraně.

UmístěníZeměPowerIndex
1.Spojené státy americké0.0712
2.Rusko0.0714
3.Čína0.0722
4.Indie0.1025
5.Spojené království0.1435
6.Jižní Korea0.1505
7.Pákistán0.1694
8.Japonsko0.1711
9.Francie0.1848
10.Itálie0.1973
48.Česká republika0.7849

„Náš jedinečný interní vzorec umožňuje menším, technologicky vyspělejším národům soutěžit s většími, méně rozvinutými mocnostmi a k dalšímu zpřesnění seznamu, který je sestavován každoročně, jsou použity speciální modifikátory v podobě bonusů a postihů,“ uvádí Global Firepower.

Špatné dělostřelectvo, dobré vlaky

Česká republika se v žebříčku umístila na osmačtyřicátém místě z celkových sto pětačtyřiceti a překonala tak například sousední Slovensko, Maďarsko, Dánsko nebo Finsko. Srovnatelně silné armády má podle portálu Chile, Rumunsko nebo Etiopie. Pokud bychom se měli řídit žebříčkem, největší hrozbu by pro Česko co do síly armády podle serveru představovalo Polsko, které zaujímá dvacáté místo. Německo je na pětadvacáté příčce, Slovensko na sedmašedesáté, a Rakousko dokonce čtyřiaosmdesáté.

armáda
Zdroj: Pexels/Dirk Vorderstraße/CC0

Oproti minulému roku si ale Česká republika mírně pohoršila. Nejmenší počet bodů získala v kritériích, jako jsou záložní vojenské síly, síla paramilitantních jednotek, nebo v síle tažného dělostřelectva. Naopak nejlépe si Česko podle portálu vede v rezervách zahraničních měn a zlata, pokrytí země sítí železnic nebo v uhelných rezervách.

Ukrajina si výrazně polepšila

Zajímavé umístění zaznamenala za tento rok Ukrajina. Podle portálu Business Insider si Ukrajina polepšila díky své reakci na ruskou invazi, kterou se jí daří odrážet. Lepší výsledek získala i díky zbraním a zásobám, které jí posílají spojenci. Východní země se v žebříčku umístila na patnáctém místě.

Global Firepower Ukrajinu zařadil také na 10. místo v celkovém počtu samohybných raketometů. V dubnu měla zařízení s vícenásobným odpalováním raket 647. Celkový žebříček i s detailním výpisem všech kritérií najdeš na těchto stránkách.

Domů
Sdílet
Diskuse