Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Peclová
26. března 2024 9:51
Čas čtení 0:46

Blíží se velká změna pro elektrické koloběžky. Než si ji koupíš, přečti si, co tě čeká

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Blíží se velká změna pro elektrické koloběžky. Než si ji koupíš, přečti si, co tě čeká
Zdroj: Unsplash / Vlad B

Pro elektrické koloběžky platí od dubna nové pravidlo. Za vozítka s rychlostí nad 25 kilometrů v hodině nebo s hmotností nad 25 kilogramů a rychlostí přesahující 14 kilometrů za hodinu budou muset majitelé platit povinné ručení. Do provozu ale nesmí.

Povinné ručení stojí několik stovek korun ročně a má se vztahovat také na škody způsobené na chodníku. Na ty však koloběžky dle pravidel ani nesmí, stejně jako na silnici.

Pro koloběžky do 25 kilometrů v hodině platí stejná pravidla jako pro jízdní kola. Při překročení rychlosti je potřeba mít řidičský průkaz, helmu na motorku a registraci vozidla na SPZ.

26. března 2024 9:04 Čas čtení 0:27 VIDEO: V Baltimoru se zřítil čtyřproudový most. Počet obětí zatím není znám (Aktualizováno) VIDEO: V Baltimoru se zřítil čtyřproudový most. Počet obětí zatím není znám (Aktualizováno)

„Jede-li rychleji než 25 kilometrů v hodině, pak se jedná buď o motocykl, nebo o vozidlo kategorie Z,“ řekla policejní mluvčí Hana Rubášová pro Novinky.cz. Spíše ale půjde o motocykl, protože do kategorie Z patří různá vozidla od tramvají po jednonápravové traktory s přívěsy.

Podle některých prodejců však koloběžku jako vozidlo nezaregistrujete, pokud nemá sedátko. Může pak nastat problém, když se v provozu něco stane, protože ručení nepokryje škodu.

„Upozorňujeme, že registrace koloběžky jako motorového vozidla není možná. Lze ji používat pouze mimo pozemní komunikace, jako jsou uzavřené okruhy či soukromé pozemky,“ uvádí u koloběžek e-shop Alza.cz.

Mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka uvedl, že zajištění potřebného certifikátu je starostí výrobce a že další možnosti schvalování e-koloběžek v současné době řeší národní technická zkušebna.

Pojišťovny s nabídkou ručení většinou čekají až na platnost od 1. dubna.

Domů
Sdílet
Diskuse