Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
18. dubna 2024 16:04
Čas čtení 0:51

Domácnosti bohatnou. Ty s dětmi jsou na tom ale pořád špatně

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Domácnosti bohatnou. Ty s dětmi jsou na tom ale pořád špatně
Zdroj: Freepik/@pch.vector/volně k užití

Klesá počet domácností, kterým po zaplacení všech měsíčních výdajů zbyde nula nebo méně korun. Oproti minulému roku si Česko polepšilo, situace ale ani tak stále není dobrá. Vychází to z dat výzkumu PAQ Research pro Český rozhlas.

V roce 2023 se na nule nebo pod ní ocitlo 35 procent domácností, letos je to 31. Nejméně zůstává lidem s nižším vzděláním. Obyvatelům bez maturity zbyde zhruba 1650 korun. Těm s maturitou sedm tisíc a nejvíce peněz po zaplacení všech výdajů zůstává lidem s vysokoškolským vzděláním, jedná se o 12 800 korun.

Nejhůř na tom jsou rodiny s dětmi

Situace je složitá hlavně pro rodiny s dětmi. Po zaplacení všech výdajů končí až 44 procent z nich na nule nebo pod ní. Roku 2021 šlo jen o čtvrtinu takových domácností. „Stát v programech podpory chudých domácností často zavádí přísná sankční opatření, která nepřináší kýžený efekt nebo jsou obtížně vymahatelná,“ řekl sociolog Michael Škvrňák.

18. dubna 2024 6:51 Čas čtení 0:56 Část Čechů by se klidně přestěhovala za prací do zahraničí. Co jim v tom brání a které země je lákají? Část Čechů by se klidně přestěhovala za prací do zahraničí. Co jim v tom brání a které země je lákají?

„Místo toho by měl s rodinami pracovat a pozitivně je motivovat. Obědy zdarma pro děti z domácností, které čerpají sociální dávky, mohou přispět k vyšší docházce, lepším výsledkům ve vzdělávání a celkově ulehčit situaci dětem v domácnostech, které jinak strádají,“ pokračoval.

Chudší domácnosti navíc musí kvůli inflaci šetřit na vzdělávání nebo volnočasových aktivitách, situace se ale lepší. Loni na nich šetřilo 12 procent, letos o šest méně.

I přesto rostou měsíční úspory. Průměrná domácnost si odloží okolo 6200 korun, jedná se o 600 korun více než loni. Pořád to však není tolik jako roku 2021, kdy si lidé ukládali přes osm tisíc korun.

Domů
Sdílet
Diskuse