Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Karolína Fejtová
18. dubna 2024 14:02
Čas čtení 1:01

Napadne až 40 centimetrů sněhu, varovali meteorologové. Podívej se, kde platí výstraha

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Napadne až 40 centimetrů sněhu, varovali meteorologové. Podívej se, kde platí výstraha
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš

V horách má napadnout 15 až 40 centimetrů sněhu kvůli velkému mrazu. Kdy si máš dávat pozor?

„Na naše území proudí studený vzduch od severu, ve kterém budou nejnižší teploty v noci na pátek 19. 4. klesat na +2 až –2 °C, ve východní polovině území až k –4 °C,“ píše Český hydrometeorologický ústav na platformě X.

18. dubna 2024 9:19 Čas čtení 0:37 PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Víkend bude ve znamení deště, teploty zůstanou nízko PŘEDPOVĚĎ POČASÍ: Víkend bude ve znamení deště, teploty zůstanou nízko

Ve většině Česka tak očekávej mráz, který je nebezpečný hlavně pro vegetaci. Může poškodit ovocné stromy nebo vzešlou zeleninu. Snížení teplot pocítí všichni obyvatelé, až na ty z Ústeckého kraje, severovýchodní části Středočeského kraje a Prahy. Noční mrazy se očekávají i v neděli a pondělí.

Ve studeném vzduchu bude navíc postupovat talková níže, která do Česka přinese sníh. Od pátečních šesti hodin ráno do sobotních šesti hodin večer má na horách nasněžit 15 až 40 centimetrů sněhu.

„Při cestování se doporučuje sledovat dopravní zpravodajství a jezdit velmi opatrně. Nezapomenout na zimní výbavu, při cestách do hor i sněhové řetězy, nutné jsou zimní pneumatiky s dostatečnou výškou vzorku,“ doporučují meteorologové. 

Kde bude sněžit?

Výstraha platí pro Jihočeský (Český Krumlov, Prachatice, Strakonice, Vimperk), Plzeňský (Klatovy, Sušice), Karlovarský (Karlovy Vary, Kraslice, Ostrov, Sokolov), Ústecký (Chomutov, Kadaň, Litvínov, Teplice), Liberecký (Frýdlant, Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Liberec, Semily, Tanvald, Železný Brod), Královéhradecký (Dobruška, Rychnov nad Kněžnou, Trutnov, Vrchlabí) a Pardubický kraj (Žamberk).

Domů
Sdílet
Diskuse