Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
TASR
23. dubna 2024 19:27
Čas čtení 1:10

Ramzan Kadyrov je prý nevyléčitelně nemocný. Moskva musí rozhodnout o jeho náhradě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ramzan Kadyrov je prý nevyléčitelně nemocný. Moskva musí rozhodnout o jeho náhradě
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/volně k užití

Ramazanu Kadyrovovi byla údajně diagnostikována nevyléčitelná nemoc – nekróza slinivky.

Čečenskému vůdci Ramzanu Kadyrovovi, který je známý svými blízkými vztahy s Kremlem, byla údajně diagnostikována nevyléčitelná nemoc – nekróza slinivky. Informovala o tom v úterý večer agentura DPA s odvoláním na ruský exilový list Novaja gazeta Evropa.

22. dubna 2024 18:29 Čas čtení 0:40 Žebříček platů: Koukni, ve kterých oborech se bere nejméně Žebříček platů: Koukni, ve kterých oborech se bere nejméně

Obvykle dobře informované noviny napsaly, že zdravotní stav 47letého Ramzana Kadyrova je vážný a nedává naději na uzdravení. Moskva nyní musí operativně rozhodnout, kdo nahradí Kadyrova ve vedení Čečenska, aby byla zachována stabilita v kavkazském regionu. Kandidátem na tento post je údajně Apti Alaudinov, velitel speciálních sil, dodal list.

Deník Novaja gazeta, založený nositelem Nobelovy ceny míru Dmitrijem Muratovem, se ve svém článku odvolává na zdroje blízké Kadyrovovi a také na lékaře z elitní moskevské kliniky CKB, která poskytuje služby prezidentské administrativě. Tam se prý čečenský vůdce léčil i loni na podzim.

Byla to vůbec první zpráva o Kadyrovově vážné nemoci, kterou umocnila jeho dlouhá nepřítomnost ve veřejném prostoru a problémy, jež se projevovaly při jeho četných veřejných vystoupeních.

22. dubna 2024 16:54 Čas čtení 1:07 Otřesný případ v Hluboké. Děti žily v bídných podmínkách v chatě, myly se v potoce a neznaly čištění zubů Otřesný případ v Hluboké. Děti žily v bídných podmínkách v chatě, myly se v potoce a neznaly čištění zubů

Spekulace o Kadyrovově nemoci byly tehdy oficiálně odmítnuty. Jeho dlouhý pobyt v moskevské nemocnici byl vysvětlován jako návštěva nemocného strýce. Novináři jsou však nyní přesvědčeni, že pacientem byl právě Kadyrov.

Mezitím bylo v pondělí na Kadyrovově kanálu Telegram zveřejněno video ze zasedání čečenské vlády v hlavním městě Grozném.

Agentura DPA poznamenává, že nahrávka pravděpodobně nevyvrátí spekulace o politikově špatném zdravotním stavu. Na videu je totiž vidět, jak Kadyrov, který je obviněn z nejzávažnějšího porušování lidských práv, sedí téměř nehybně u svého stolu a mluví pomalu a se zjevným úsilím.

Domů
Sdílet
Diskuse