Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
24. dubna 2024 12:48
Čas čtení 1:32

Umělá inteligence v rukou středoškoláků. Svými projekty pomáhají seniorům, autistům i nevidomým

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Umělá inteligence v rukou středoškoláků. Svými projekty pomáhají seniorům, autistům i nevidomým
Zdroj: Samsung/propagační materiál/volně k užití

Desítka finalistů a finalistek soutěžního programu Solve for Tomorrow představila své nápady na inovace, které mohou desítkám tisíc lidí zlepšit život.

Používání umělé inteligence je zatím pro velkou část Čechů a Češek spíše obávanou záležitostí. Některý z nástrojů umělé inteligence už podle společnosti Deloitte vyzkoušelo 22 procent lidí. Jinak je tomu u mladé generace do 25 let, kde je toto číslo více než třikrát vyšší. 

„Program Solve for Tomorrow je určen mladým inovátorům, kteří přemýšlí, jak technologie smysluplně využít v nových projektech. Své nápady studenti představí profesionálům z oboru a získají zpětnou vazbu, jakým směrem dál postupovat,“ popisuje soutěž Zuzana Mravík Zelenická, CSR manažerka společnosti Samsung, podle níž umělou inteligenci (AI) v letošním roce zahrnovala až třetina návrhů.

Společník v telefonu i brýle pro nevidomé 

Jedním ze soutěžících je i 18letý Jakub, který pro svůj projekt našel inspiraci u své babičky. Ve snaze zajistit jí společnost a každodenní sociální interakci se rozhodl vyvinout AI společníka, který by v budoucnu mohl fungovat jako nonstop komunikační partner po telefonu. Před sebou má největší překážku: jak přimět seniory, aby se umělé inteligence nebáli?

2. dubna 2024 7:25 Čas čtení 0:58 Používáš při psaní seminárek umělou inteligenci? Dej si pozor na tuhle frázi Používáš při psaní seminárek umělou inteligenci? Dej si pozor na tuhle frázi

Do soutěžního programu se přihlásili také středoškoláci ze Žďáru nad Sázavou, jejichž cílem je vyvinout unikátní chytré brýle pro nevidomé. Toto zařízení dokáže díky zabudované kameře a umělé inteligenci převést okolní obrazy na slova a popsat tak uživateli nejbližší předměty. První prototyp brýlí se již trojici mladíků podařilo vytisknout na 3D tiskárně, prvního testování se již zúčastnili reální uživatelé. 

Velký potenciál má podle odborné poroty také projekt 19letého Ondřeje z Kroměříže, jenž představil chytrou interaktivní čtečku pro „zábavnější“ čtení knih. Zařízení dokáže díky speciální technologii rozeznat obsah právě čteného textu a dokreslit ho obrazovými a zvukovými efekty. Stránky textu tak mohou před uživatelem zdánlivě hořet, uživatel uslyší výstřel či mu přes text přejede vůz. 

Aplikace pro autisty

Se svým projektem na podporu komunikace neverbálních autistů se do soutěže přihlásila také 18letá inovátorka Alžběta. Ta se rozhodla dosavadní metodu, tedy časově náročnou výrobu komunikačních karet, nahradit přehlednou aplikací. Ta uživateli umožní místo klasických karet využívat vlastní fotografie pořízené telefonem. Skládání vět z důvěrně známých obrázků tak člověku s poruchou autistického spektra pomáhá bezprostředně se dorozumět s pečující osobou. 

17. března 2024 14:36 Čas čtení 0:37 NOVÁ STUDIE: Většina Čechů a Češek neví, co je deepfake NOVÁ STUDIE: Většina Čechů a Češek neví, co je deepfake

Bezplatný program Solve for Tomorrow je určen jednotlivcům nebo až čtyřčlenným týmům ve věku 15 až 19 let. V letošním ročníku se sešlo 72 inovativních vizí, jejichž autoři mají ambici pomocí technologií přispět k řešení nějakého společenského problému. Absolutní vítěz bude znám 30. dubna, kdy se koná „živé“ finále mezi deseti finalisty. 

Domů
Sdílet
Diskuse