Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
2. dubna 2024 7:25
Čas čtení 0:58
Anna-Marie Hanzlíková

Používáš při psaní seminárek umělou inteligenci? Dej si pozor na tuhle frázi

Používáš při psaní seminárek umělou inteligenci? Dej si pozor na tuhle frázi
Zdroj: TASR/Pavol Zachar, Unsplash/Levart_Photographer/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ŠKOLSTVÍ UMĚLÁ INTELIGENCE VĚDA VYSOKÁ ŠKOLA VZDĚLÁNÍ
Uložit Uložené

Používat AI při psaní vědeckých článků (ale i běžných seminárek nebo diplomových prací) se nemusí vyplatit. Ukázal to nejnovější skandál, který našel shodnou větu vygenerovanou ChatemGPT v desítkách textů.

Jednoduchý pokus provedl novinář Emanuel Maiberg z 404 Media. Ten vzal frázi „As of my last knowledge update“, tedy v překladu „Podle mých nejnovějších znalostí“, a vložil ji do vyhledávače akademických článků Google Scholar.

Doporučeno
Fanoušek šel 20krát do kina na Dunu 2. Teď dostane odměnu, kterou mu budou mnozí závidět Fanoušek šel 20krát do kina na Dunu 2. Teď dostane odměnu, kterou mu budou mnozí závidět 30. března 2024 16:50

Výsledek? Celkem 115 článků, později se ukázal i výsledek 188 článků, jak píše Daily Mail. Náhoda? Nemyslíme si. Tuhle větu ti totiž vygeneruje ChatGPT, když po něm chceš, aby napsal informaci o tom, jak stará je.

Fráze se objevila ve článcích na řadu témat, od poraněných páteří a bakteriálních infekcí přes kryptoměny, dětskou psychologii a technologii baterií až po, a to nás pobavilo, článek o umělé inteligenci. Ten nesl název Don't Trust ChatGPT: A Case Study of a Defective Research Tool (v překladu Nevěřte ChatuGPT: Případová studie o vadném výzkumném nástroji).

Toho, že umělou inteligenci neumí autoři*autorky využívat ne tak okatě ani ve známých vědeckých časopisech, si všímá i Kolina Koltai z Bellingcat. Ta na X zveřejnila příklad článku, kdy se do něj dostala i uvozovací věta modelu: „Tady je možné představení vašeho tématu...“

Doporučeno
Gen Z pije nejméně kávy ze všech věkových skupin. Kolik denně vypijeme a kterou máme nejradši? Gen Z pije nejméně kávy ze všech věkových skupin. Kolik denně vypijeme a kterou máme nejradši? 1. dubna 2024 12:15

Poučení? Pokud umělou inteligenci používáš, třeba pro své práce do školy, dávej pozor na známé a okaté fráze, které ChatGPT vyhazuje všem. A dávej pozor na zmíněné trapasy, kdy vygenerované věty zkopíruješ i s přátelskou zprávou jazykového modelu.

Domů
Sdílet
Diskuse