Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
1. dubna 2024 12:15
Čas čtení 0:51
Anna-Marie Hanzlíková

Gen Z pije nejméně kávy ze všech věkových skupin. Kolik denně vypijeme a kterou máme nejradši?

Gen Z pije nejméně kávy ze všech věkových skupin. Kolik denně vypijeme a kterou máme nejradši?
Zdroj: Unsplash/Emre/volně k užití
GASTRO GENERACE Z KÁVA
Uložit Uložené

Nový výzkum agentury Nielsen ukázal, že mladí lidé pijí kávu méně než ostatní. Ukázal ale i další zajímavosti. Kolik Čechů*Češek si kávu nedá nikdy? A pijeme častěji turka nebo třeba kapsle?

Sedm z deseti Čechů*Češek si dopřeje kávu každý den, polovina z nich i více než jednu. A čím starší jsi, tím pravděpodobněji si kávu dopřáváš, alespoň podle výzkumu agentury Nielsen.

Doporučeno
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? 18. února 2024 15:51

Na to, kolik Čechů*Češek pije kávu napříč věkovými skupinami, se můžeš podívat v našem grafu níže.

Konzumace kávy graf
Konzumace kávy graf Zdroj: zdroj data: Nielsen / graf Refresher

Úplných abstinujících, tedy těch, kteří si kávu nedají nikdy, je v Česku asi devět procent. Mezi generací Z je to ještě více, 15 procent, ale naopak u věkové skupiny 55+ jsou to jen čtyři procenta. 

Proč kávu pijeme? U gen Z je to většinou společenská příležitost, proto ji pije 69 procent mladých. Ze zvyku je to pouze u necelé třetiny z nich, oproti polovině zbytku věkových skupin. Druhým nejčastějším důvodem je pak zvýšení soustředěnosti.

Mladí se liší také v tom, kde kávu pijí. Zatímco u ostatních je to nejčastěji doma nebo v práci či škole a ven za ní vyrazí jen čtyři procenta lidí, ve věkové skupině 15–24 let si v kavárně či restauraci nápoj dopřeje 26 procent.

Doporučeno
Fanoušek šel 20krát do kina na Dunu 2. Teď dostane odměnu, kterou mu budou mnozí závidět Fanoušek šel 20krát do kina na Dunu 2. Teď dostane odměnu, kterou mu budou mnozí závidět 30. března 2024 16:50

A jakou kávu mají Češi*Češky nejraději? Vede zrnková, kterou pije 78 procent lidí. Instantní pije polovina populace. Nejčastěji si pak zrnka připravují v espresso kávovaru, to dělá necelá polovina Čechů*Češek, asi čtvrtina si pak kávu zalije na „turka“. Třetina lidí si kávu dopřeje nejčastěji s mlékem, tedy jako cappuccino nebo caffé latte.

Domů
Sdílet
Diskuse