Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
24. dubna 2024 14:14
Čas čtení 1:49

Čech s ALS měl podstoupit asistovanou sebevraždu. Těsně před odjezdem si to s manželkou rozmysleli

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Čech s ALS měl podstoupit asistovanou sebevraždu. Těsně před odjezdem si to s manželkou rozmysleli
Zdroj: Pexels/volně k použití

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír má diagnostikovanou amyotrofickou laterální sklerózu už osm let.

V pátek 19. dubna měl Jan ve Švýcarsku kvůli své vážné nemoci podstoupit asistovanou sebevraždu. Na plánovanou cestu 17. dubna se ale nevydal. Večer předtím se totiž s manželkou Martinou shodli, že to nedokážou. Jan se navíc za pár měsíců stane otcem. Jejich příběh přinesl slovenský Denník N.

23. dubna 2024 14:10 Čas čtení 1:05 „Znásilněná žena je králičí bobek?“ Reakce regionální TOP 09 k Ferimu pobouřila internet „Znásilněná žena je králičí bobek?“ Reakce regionální TOP 09 k Ferimu pobouřila internet

Třiatřicetiletý Čech Jan se se Slovenkou Martinou seznámil v květnu 2017. Smutnou diagnózu se dozvěděl ještě ten samý rok. Že jde o ALS, jim lékaři definitivně potvrdili na jaře 2018. 

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je progresivní nervosvalové onemocnění, které postihuje motorické nervové buňky (tzv. motoneurony) v mozku a míše. Pokud tyto motoneurony nefungují nebo odumřou, mozek nedokáže ovládat svaly a jejich pohyby. Svaly postupně slábnou a atrofují. Jedná se o nemoc, na kterou dosud neexistuje kauzální léčba. V posledních letech však ve vědě došlo k několika klíčovým objevům a velmi intenzivní výzkum nadále probíhá.

O dva roky starší Martina, která působí jako koučka a autorka podcastů, zůstala Honzovi po boku a neopustila ho. „Ani jednou jsem v tomto ohledu nezaváhala. Věděla jsem, co mě čeká, že to bude těžké a že Honzík se mnou bude maximálně pár let. Nebyla to oběť, ale přirozený krok z lásky. Miluji ho. O ruku mě požádal v roce 2020 v cíli triatlonového závodu, který jsem právě dokončila. Najednou poklekl, požádal mě o ruku a já byla velmi šťastná. Bylo to nádherné, emotivní. Svatba byla v roce 2021,“ vyprávěla Martina pro Denník N.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Matka Kavalirová (@ijembuca)

 

Přestože se s nemocí učili žít, věděli, co bude následovat. O tom, že podstoupí asistovanou sebevraždu, se Jan rozhodl v létě 2023. „Byl již ve stavu, který mu nedovoloval žádný pohyb. Noci byly obzvlášť bolestivé. Najednou prohlásil, že si chce nechat zařídit eutanazii nebo asistovanou sebevraždu, a až se rozhodne, tak ji provede. Chtěl mít zkrátka tuto možnost zaručenou. S vědomím, že i když dostane zelenou, vždycky může říct ne,“ vypráví Martina v emotivním rozhovoru.

23. dubna 2024 9:09 Čas čtení 0:56 Polovina LGBTQ+ lidí v Česku má duševní poruchu, čtvrtina bojuje se sebevražednými myšlenkami Polovina LGBTQ+ lidí v Česku má duševní poruchu, čtvrtina bojuje se sebevražednými myšlenkami

Martina pro svého muže vše zařídila, plánovaný odjezd do Švýcarska ale na poslední chvíli zrušili. „Řekla jsem mu, že sice nevím, jestli je to vůči němu fér, ale přece jen mu chci nabídnout ještě jiný scénář. Kdyby odmítl a řekl, že je to jeho život a chce ho skončit, nedovolila bych si něco namítat,“ říká Martina. 

Honza však souhlasil s tím, že nikam neodjede. „On už takto nechce fungovat, ale kývl, že i v bolestech zůstane na světě třeba ještě posledních šest měsíců. Chtěl zemřít i proto, aby mi umožnil opět žít normální život. Ale odkýval mi, že pokud to chci já, tak zůstane, protože mě miluje,“ dodává Martina. 

Pár navíc čeká společného potomka. Martina to oznámila v březnu na svém Instagramu. Holčička by se měla narodit v září a všichni doufají, že se Jan jejího narození dožije.

Domů
Sdílet
Diskuse