Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
25. dubna 2024 6:38
Čas čtení 0:57

FOTO: Do dražby jde unikátní sbírka mincí. Hodnota zřejmě přesáhne 120 milionů korun

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
FOTO: Do dražby jde unikátní sbírka mincí. Hodnota zřejmě přesáhne 120 milionů korun
Zdroj: PR Moc & PR Consultant/ Macho & Chlapovič/volně k užití

Dražit se bude celoživotní sbírka významného sběratele Václava Bruny. Numismatická sbírka, sestávající z více než tisíce položek, obsahuje několik unikátních nebo mimořádně vzácných mincí.

Unikátní sbírka je výsledkem celoživotní sběratelské vášně doktora Václava Bruny, který prožil a stále prožívá pestrý život. Narodil se v roce 1950 v Pardubicích. Své dětství prožil v Českém Brodě a poté studoval na Lékařské fakultě Univerzity Karlovy v Hradci Králové obor zubní lékařství. Po ukončení vojenské lékařské praxe na Slovensku se stal obětí komunistického režimu a byl odsouzen k vězení.

24. dubna 2024 11:07 Čas čtení 0:35 Policistka, která zaklekla dívku před pražským klubem, zůstává ve službě Policistka, která zaklekla dívku před pražským klubem, zůstává ve službě

Po emigraci do Rakouska si vybudoval úspěšnou stomatologickou praxi. Po revoluci se věnoval správě rodinného majetku v Zámrsku a chovu koní, přičemž jeho kůň Peruán se stal třikrát vítězem Velké pardubické. V devadesátých letech založil také prosperující stomatologickou kliniku.

„Sbírka mincí a medailí vznikala půl století a soustředí se především na mince českého a moravského původu od keltských dob až po období první Československé republiky. Najdeme v ní keltské ražby, mince z období středověku a mince habsburské z českých a moravských mincovních dvorů z období 16. až 18. století,“ říká Elizej Macho, spoluzakladatel aukčního domu Macho & Chlapovič.

24. dubna 2024 9:35 Čas čtení 0:28 Po brutálním znásilnění dívku zabalil do pytle a shodil ze srázu. Soud ho poslal do vězení na 19 let Po brutálním znásilnění dívku zabalil do pytle a shodil ze srázu. Soud ho poslal do vězení na 19 let

Mezi nejzajímavější položky aukce patří kutnohorský desetidukát Leopolda I. z roku 1669 s vyvolávací cenou 300 tisíc eur (více než 7,5 milionu korun). Dražit se bude také extrémně vzácný exemplář s mincmistrovskou značkou Pavla Škréty a desetidukát Fridricha Falckého z roku 1620 s vyvolávací cenou 100 tisíc eur, tedy přes 2,5 milionu korun.

Aukce numismatické sbírky MUDr. Václava Bruna se uskuteční 26. dubna 2024 v hotelu Mandarin Oriental Praha. Očekává se, že hodnota sbírky přesáhne 120 milionů korun včetně aukční přirážky.

Kutnohorský desetidukát Leopolda I. z roku 1669.Desetidukát Fridricha Falckého z roku 1620.dukátdukát, mince
Zobrazit galerii
(4)
Domů
Sdílet
Diskuse