Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
27. dubna 2024 19:02
Čas čtení 1:18

„Putin pravděpodobně nenařídil zabití Navalného,“ tvrdí americké noviny. „Naivní a směšné,“ reaguje Navalného poradce

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené

Wall Street Journal se ve svém tvrzení opírá o závěry amerických zpravodajských služeb.

Americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že šéf Kremlu Vladimir Putin pravděpodobně nenařídil, aby byl opoziční vůdce Alexej Navalnyj v únoru zabit v trestanecké kolonii. Informovala o tom v sobotu agentura Reuters s odvoláním na americký list The Wall Street Journal (WSJ).


Navalnyj byl jedním z nejhlasitějších kritiků Kremlu. Podle ruských úřadů zemřel 16. února v trestanecké kolonii IK-3, známé také jako Polární vlk. Podle oficiální verze zemřel přirozenou smrtí. Navalného spolupracovníci se domnívají, že byl zavražděn. Toto tvrzení chtějí doložit důkazy.


Kreml opakovaně popřel, že by se na Navalného smrti podílel stát. Putin ji v březnu označil za nešťastnou a prohlásil, že je připraven politika vydat Západu v rámci výměny vězňů za předpokladu, že se Navalnyj do Ruska nevrátí. Dokonce i Navalného spojenci tvrdili, že taková jednání proběhla.


WSJ s odvoláním na nejmenované úředníky obeznámené s touto záležitostí napsal, že americké zpravodajské služby dospěly k závěru, že Putin pravděpodobně v únoru Navalného nezabil.

Kreml nadále popírá otravu

Podle listu však Washington nezbavil Putina celkové odpovědnosti, protože Navalnyj byl terčem ruských úřadů již několik let. Odpykával si devatenáctiletý trest vězení za „extremismus“, což Západ považoval za politicky motivované obvinění.


Navalnyj byl zatčen a vzat do vazby v lednu 2021, v den, kdy se vrátil z Německa, kde se zotavoval po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z pokusu o otravu obvinil Kreml, který to popřel.

Navalného poradce označil zjištění za naivní a směšné

Agentura Reuters ve své zprávě uvedla, že tvrzení uvedená v článku v amerických novinách nemůže nezávisle ověřit. WSJ se v něm odvolával na zdroje, které uvedly, že závěry americké zpravodajské komunity byly „široce přijaty v rámci zpravodajské komunity a souhlasilo s nimi několik amerických agentur, včetně Ústřední zpravodajské služby (CIA)“.


Závěry byly podle zdrojů založeny na velkém množství informací, včetně tajných zpravodajských informací a analýzy veřejně známých skutečností, včetně načasování Navalného smrti a toho, jak zastínila březnové prezidentské volby v Rusku.


WSJ také cituje Leonida Volkova, Navalného poradce, který označil závěry Američanů za naivní a směšné.

putin , Navaľnyj
Zdroj: TASR/AP
Domů
Sdílet
Diskuse