Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
30. dubna 2024 10:39
Čas čtení 0:27

Letadla mířící z Finska do Estonska se musela vrátit kvůli rušení GPS. Za incidenty údajně stojí Rusko

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Letadla mířící z Finska do Estonska se musela vrátit kvůli rušení GPS. Za incidenty údajně stojí Rusko
Zdroj: Finnair

Kvůli intenzivnímu rušení signálu GPS musely minulý týden dva letouny přerušit svoji cestu z Helsinek do estonského Tartu. Podle pobaltských států stojí za rušením Rusko.

Jak uvádí server Novinky.cz, rušení signálu nad Baltským mořem se zintenzivnilo v posledních týdnech. Finské aerolinky Finnair kvůli tomu přistoupily k přerušení linky z finského hlavního města do Estonska, a to nejméně do konce května. 

Letiště v Tartu mezitím chystá řešení, jehož cílem je zajistit bezpečné startovací i přistávací manévry bez použití GPS. Počet incidentů s rušením signálu údajně narůstá již od roku 2022. 

30. dubna 2024 9:21 Čas čtení 0:15 V Rakousku zemřel český lyžař, nepřežil srážku na sjezdovce V Rakousku zemřel český lyžař, nepřežil srážku na sjezdovce

Incidenty z posledních dní berou vlády pobaltských zemí vážně. „To, co se děje s GPS, považujeme za součást nepřátelských aktivit Ruska a rozhodně o tom budeme mluvit s našimi spojenci. Jde o hybridní útok, který představuje hrozbu pro naše lidi i pro bezpečnost. Nebudeme to tolerovat,“ prohlásil estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna.

Domů
Sdílet
Diskuse