Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna-Marie Hanzlíková
2. května 2024 17:13
Čas čtení 0:32

Po celé Evropě včetně Česka se kradou knihy, zloděje zajímají raná vydání Puškina

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Po celé Evropě včetně Česka se kradou knihy, zloděje zajímají raná vydání Puškina
Zdroj: Will van Wingerden, Unsplash/volně k užití

Důsledky války na Ukrajině zasáhly i knihovny. Zloději kradou první a raná vydání Alexandra Puškina a Nikolaje Gogola.

Upozornily na to The New York Times, v Česku o fenoménu píší například Seznam Zprávy. Krádeže ilustrují na příkladu knihovny v druhém největším estonském městě Tartu. 

2. května 2024 14:00 Čas čtení 1:46 „Přišlo WhatsAppem.“ Antikampaň si ale ODS vytvořila sama, kritiku schytává i z vlastních řad „Přišlo WhatsAppem.“ Antikampaň si ale ODS vytvořila sama, kritiku schytává i z vlastních řad

Dvojice mužů si tam půjčila první vydání Puškinových knih. Tvrdili, že zkoumají cenzuru v carském Rusku. Osm z vyžádaných knih se nikdy nevrátilo, místo nich muži knihovně podstrčili přesvědčivé falzifikáty. Ty jde ale na první pohled těžko rozeznat, odhalí je většinou jen odborníci*odbornice.

Podle Europolu už podobným způsobem zmizelo více než 170 knih, problém se přitom týká i Česka, ale také Finska, Francie, Lotyšska a Německa. Kniha takového druhu dosahuje hodnoty desítek až stovek tisíc dolarů.

1. května 2024 16:02 Čas čtení 0:50 Když žena ošetřuje ženu, snižuje se pravděpodobnost, že zemře. Proč tomu tak je? Když žena ošetřuje ženu, snižuje se pravděpodobnost, že zemře. Proč tomu tak je?

Některé zloděje už se podařilo zatknout, ale není jasné, kdo za organizovanou krádeží stojí. Předpokládá se, že to budou ruští sběratelé umění. Ti v posledních letech bohatnou, nemohou ale kvůli sankcím nakupovat v Evropě legálně.

Domů
Sdílet
Diskuse