Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eva Thonhauserová
4. května 2024 7:10
Čas čtení 0:26

Bude to mnohem horší, než meteorologové předpovídali. Letos nás čeká nejteplejší léto v historii

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Bude to mnohem horší, než meteorologové předpovídali. Letos nás čeká nejteplejší léto v historii
Zdroj: Freepik/@freepik/volně k užití

Dosavadní regionální klimatické modely ignorovaly znečištění ovzduší. Tím výrazně podcenily vyhlídky na evropské léto.

Letos v létě bychom se měli připravit na vlny veder, sucha a velké dusno. Teploty budou ještě vyšší, než se původně předpokládalo. Hlavní evropská a americká centra se shodují, že střední Evropu čeká další nadprůměrně teplé léto, píše New Scientist.

3. května 2024 10:47 Čas čtení 0:14 FOTO: Plíseň, brouci a nedopalky, kam se podíváš. Majitelé liberecké pizzerie si zahrávali se zdravím zákazníků FOTO: Plíseň, brouci a nedopalky, kam se podíváš. Majitelé liberecké pizzerie si zahrávali se zdravím zákazníků

Podle studie meteorologové ve svých původních předpovědích nezohlednili intenzivnější sluneční záření způsobené znečištěním ovzduší. To by mohlo vést k oteplení v průměru o více než jeden stupeň Celsia.

Dominik Schumacher ze Švýcarského federálního technologického institutu v Curychu uvedl, že hlavním důvodem, proč regionální klimatické modely nedokázaly reprodukovat oteplování způsobené člověkem, je to, že většina z nich předpokládá, že znečištění ovzduší je konstantní. Podle odborníků nás tak čeká nejteplejší léto v historii měření.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: TASR
Domů
Sdílet
Diskuse