Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vincenc Novák
4. května 2024 17:44
Čas čtení 0:31

Ve Švédsku rostou obavy o bezpečnost kvůli Eurovizi. Země se může stát terčem kyberútoků i násilných džihádistických skupin

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Ve Švédsku rostou obavy o bezpečnost kvůli Eurovizi. Země se může stát terčem kyberútoků i násilných džihádistických skupin
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Již příští týden se ve švédském Malmö koná letošní ročník mezinárodní pěvecké soutěže Eurovize. Kvůli účasti Izraele se ve městě očekávají jedny z největších bezpečnostních opatření v historii země.

Malmö se stalo hostitelským městem poté, co v loňském ročníku zvítězila švédská zpěvačka Loreen se svojí písničkou Tattoo. Město na jihozápadě Švédska očekává, že na největší světovou hudební soutěž dorazí až stovka tisíc návštěvníků. 

10. února 2024 15:49 Čas čtení 0:45 Účast Izraele na Eurovizi mnozí kritizují. Zemi má reprezentovat zpěvačka, která žila 13 let v Rusku ​ Účast Izraele na Eurovizi mnozí kritizují. Zemi má reprezentovat zpěvačka, která žila 13 let v Rusku ​

Největší kontroverze v rámci letošního ročníku vyvolává účast izraelské zpěvačky Eden Golan. Kvůli jejímu vystoupení jsou před místem konání plánovány demonstrace. Na začátku letošního roku podepsala tisícovka švédských hudebníků petici vyzývající k vyloučení Izraele.

Švédská policie počítá také s nepokoji, kybernetickými útoky a narušením vysílání, země je podle ní také „prioritním cílem násilných džihádistických skupin“. 

Podle informací stanice BBC v zemi aktuálně platí čtvrtý stupeň ohrožení z pěti. V samotném Malmö se během soutěže uskuteční jedna z největších policejních akcí v historii Švédska, do níž byly povolány posily z celé země, ale také ze sousedního Dánska a Norska. 

Zpět
Sdílet
Diskuse