Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
5. května 2024 9:42
Čas čtení 0:59

Rusko vnímá cvičení NATO jako hrozbu. Západ se prý připravuje na potenciální konflikt

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Rusko vnímá cvičení NATO jako hrozbu. Západ se prý připravuje na potenciální konflikt
Zdroj: TASR/AP

Rusko tvrdí, že cvičení NATO ukazují, že Aliance se připravuje na konflikt.

Čtyřměsíční vojenská cvičení NATO poblíž ruských hranic, která jsou známá jako Steadfast Defender, jsou důkazem toho, že Severoatlantická aliance se připravuje na potenciální konflikt s Ruskem. Prohlásila to v sobotu mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová.

Mluvčí odmítla letošní týdenní obvinění NATO, že Rusko se zapojuje do hybridních útoků zaměřených proti členům Aliance. Jde podle ní o dezinformaci, jejímž cílem je odlákat pozornost lidí od aktivit NATO. Podle mluvčí to byla naopak právě Severoatlantická aliance, která rozpoutala proti Rusku hybridní válku tím, že podporuje Ukrajinu zbraněmi, zpravodajskými informacemi či penězi.

„V současnosti se konají poblíž ruských hranic největší vojenská cvičení NATO od dob studené války, Steadfast Defender. Podle jejich scénáře se procvičují kroky koalice proti Rusku s použitím všech nástrojů včetně hybridních i zbraňových,“ uvedla Zacharovová.

„Musíme konstatovat, že NATO se opravdu připravuje na potenciální konflikt s námi,“ dodala. Vztahy mezi Ruskem a Západem jsou od začátku války na Ukrajině v roce 2022 na nejnižší úrovni za uplynulá desetiletí.

Cvičení NATO se zúčastní 90 tisíc vojáků

NATO oznámilo začátek manévrů Steadfast Defender v lednu, přičemž uvedlo, že se jich zúčastní asi 90 tisíc vojáků. Ti si mají procvičit, jak by mohli američtí vojáci posílit své evropské spojence v zemích sousedících s Ruskem a na východním křídle NATO v případě propuknutí konfliktu. Jedná se o nejrozsáhlejší cvičení NATO od manévrů Reforger z roku 1988 během studené války a mají trvat až do konce května.

Rusko v době jejich ohlášení uvedlo, že NATO se tím neodvolatelně vrací k programu studené války.

Domů
Sdílet
Diskuse