Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. května 2024 9:20
Čas čtení 1:05

Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš?

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš?
Zdroj: Freepik / katemangostar/volně k užití

V minulém týdnu se Pavel Tuleja vzdal nominace na ministra pro vědu a výzkum, důvodem byly jeho publikace v predátorských časopisech. V pondělí vyšlo na povrch, že v kontroverzních titulech vyšly i texty Danuše Nerudové. Jak takové časopisy poznáš?

„Opět se řeší některé z mých starších prací, které byly publikovány před rokem 2016. Před tímto rokem univerzity neměly jasně nastavená pravidla pro tzv. časopisy pochybné kvality (predátorské časopisy),“ vysvětluje lídryně kandidátky STAN do voleb do Evropského parlamentu Danuše Nerudová na Instagramu.

6. května 2024 7:00 Čas čtení 0:28 Sedmnáctiletý mladík zbil politika, přišel se přihlásit na policii s maminkou Sedmnáctiletý mladík zbil politika, přišel se přihlásit na policii s maminkou

Seznam Zprávy napočítaly celkem devět takových publikací mezi lety 2009 a 2015. Šest článků někdejší rektorky vyšlo v predátorském časopise Business Review, dva v Journal of American Business Review a jeden v American Academy of Business Review. „Od momentu nastavení jasných pravidel jsem však v žádném takovém časopise nepublikovala,“ dodává Nerudová v popisku na sociální síti.

Co je to predátorský časopis?

V rámci predátorských časopisů vydavatelé publikují za poplatek články, které však neprošly patřičným recenzním řízením. „Autor pošle svůj text do redakce predátorského časopisu a ta ho velmi rychle zveřejní,“ poznamenává Klára Šeďová z Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Autor*ka vydavateli zaplatí a článek je bez kontroly vydán, čímž si vědci usnadní práci a uspíší kariéru a vydavatelé vydělají.

„Naopak v renomovaných vědeckých časopisech může doba podání a zveřejnění textu trvat i několik let kvůli důkladnému recenznímu řízení a několika kolům požadavků na přepracování rukopisu,“ doplňuje Šeďová.

Jak predátorský časopis poznáš?

Predátorské časopisy může být složité rozeznat na první pohled, mívají totiž podobný vzhled a shodný obsah stránek jako ty etablované. U predátorských časopisů však nejsou konkrétní kontaktní informace, chybně uvádí impakt faktory nebo ISSN. Zároveň mají buďto smyšlené ediční rady, nebo v nich zobrazují akademiky bez jejich souhlasu.

3. května 2024 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

Pokud by sis chtěl*a ověřit, zda je časopis predátorský, podívej se na impakt faktor časopisu v Journal Citations Reports, v databázi musí být totiž všechny etablované zařazeny. Zároveň můžeš zkontrolovat ISSN v databázi ROAD.

Domů
Sdílet
Diskuse