Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. května 2024 9:52
Čas čtení 0:50

Konec kastracím při úřední změně pohlaví, rozhodl Ústavní soud

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec kastracím při úřední změně pohlaví, rozhodl Ústavní soud
Zdroj: Getty Images/Drew Angerer

Nynější systém úřední změny pohlaví v Česku zahrnuje kastraci, čímž se stáváme jednou z posledních zemí Evropy, které tuto zákonnou podmínku mají. Ústavní soud v úterý rozhodl o jejím zrušení.

„S radostí vítám rozhodnutí Ústavního soudu o zrušení podmínky kastrací, což je plně v souladu s novými vědeckými poznatky a moderním přístupem k trans problematice. Operační zákroky trans lidí by měly být prováděny pouze na základě jejich svobodné vůle a jejich přání,“ řekl sexuolog Pavel Turčan.

7. května 2024 9:20 Čas čtení 1:05 Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš? Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš?

Rozhodnutí podporuje i queer psychoterapeut a lektor Adam Šimek: „Toto rozhodnutí je zásadním krokem k respektování lidských práv a důstojnosti trans lidí, kteří usilují o sociální tranzici a přijetí ve společnosti, což se s neodpovídajícími doklady a povinně neutrálními jmény naplňuje v každodenním životě opravdu komplikovaně.“

Ústavní soud se věcí zabýval v souvislosti s případem trans muže, kterému byla zamítnuta úřední změna pohlaví ze ženského na mužské, protože nepodstoupil sterilizaci. „Jít k soudu se mi nijak zvlášť nechtělo, ale byla to možnost, jak ke změně přispět a dožít se jí,“ říká stěžovatel v případu. Sterilizaci nechce podstoupit řada lidí.

Evropský soud pro lidská práva rozhodl, že praxe, během níž dochází k odebrání reprodukčních orgánů, je porušením lidských práv. Česko má tedy povinnost zákony novelizovat. Ministerstvo spravedlnosti změnu zákona připravilo již na jaře 2023, neshody v koalici však brzdí její schválení, a tak se prozatím neposunula ani do připomínkového řízení. 

Domů
Sdílet
Diskuse