Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Karolína Fejtová
7. května 2024 11:42
Čas čtení 0:42

Proti energetické chudobě novými spotřebiči. Stát přispěje lidem na ledničku a pračku

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Proti energetické chudobě novými spotřebiči. Stát přispěje lidem na ledničku a pračku
Zdroj: Pexels/RODNAE Productions/volně k užití

Čtvrtina domácností roku 2022 čelila energetické chudobě, vychází to z analýzy Podnikohospodářské fakulty VŠE. Ministerstvo práce a sociálních věcí nabízí materiální pomoc v rámci projektu Kruh záchrany, na kterém spolupracuje s výrobcem spotřebičů Beko.

Jednou z možností, jak zastavit další propad rodin pod hranici energetické chudoby, je dle resortu Mariana Jurečky výměna ledniček, mrazáků a praček za úspornější varianty.

Nadace Olgy Havlové a společnost Beko již úsporné spotřebiče darovaly čtyřem rodinám z vyloučených lokalit. Ministerstvo nyní vybírá další domácnosti, které podporu dostanou. Vyplývá to z tiskové zprávy společnosti Beko.

7. května 2024 9:20 Čas čtení 1:05 Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš? Česko řeší predátorské časopisy. O co se vůbec jedná a jak je poznáš?

„Náš výzkum ukázal, že 60 procent nízkopříjmových rodin si nemůže dovolit mimořádný výdaj na nákup např. nové úspornější pračky nebo chladničky,“ říká ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Na chladničky, mrazáky a pračky se resort zaměřil, protože stojí za nejvyššími náklady na energie.

Dražší energie

„Jednorázovým darem moderní bílé techniky s nízkou spotřebou elektrické energie házíme domácnostem pomyslný záchranný kruh, aby trvale snížily výdajovou stránku svého domácího rozpočtu a vynořily se tak nad hladinu energetické chudoby,“ dodává Jurečka. Darované spotřebiče snížily v rodinách náklady na elektřinu o 70 procent.

4. května 2024 8:43 Čas čtení 1:54 Hledáš bydlení? Stát se zbavuje nepotřebného majetku, v nabídce jsou bývalá kasárna, minidomek i úřad práce  Hledáš bydlení? Stát se zbavuje nepotřebného majetku, v nabídce jsou bývalá kasárna, minidomek i úřad práce

Za vysoký počet domácností pod hranicí energetické chudoby mohou hlavně dražší energie. Mezi lety 2021 a 2022 jejich ceny vzrostly o 45,2 procenta. Nárůst cen se nejvíce dotkl seniorů anebo lidí z nízkopříjmových domácností. 

Domů
Sdílet
Diskuse