Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Daniel Mikolášik
15. července 2022 18:35
Čas čtení 2:07

Ukrajinská holčička s Downovým syndromem zemřela při raketovém útoku. Krátce předtím natočila s matkou video

Kategorie:
Osobnosti
Uložit Uložené

Její památku uctila i první dáma Ukrajiny Olena Zelenská.

Ve čtvrtek 14. července bylo po ruském raketovém útoku ve městě Vinnycja ve střední části Ukrajiny hlášeno nejméně 23 obětí, přičemž zranění utrpělo dalších přibližně 90 lidí. Jednou z obětí je i čtyřletá holčička s Downovým syndromem Liza Dmitrieva, známá také díky sociálním sítím své matky.

Jak informuje The Sun, její matka Irina na Instagramu krátce po půl deváté našeho času zveřejnila video, jak společně s dcerkou Lizou kráčejí po ulici ve Vinnycji. Holčička přitom tlačila svůj dětský růžový kočárek. Přibližně hodinu nato tři ruské rakety zasáhly místní kancelářskou budovu a poškodily okolní obytné domy. Útok způsobil obrovský požár, který se rozšířil na parkoviště a zapálil vozidla.

Řízené střely Kalibr vypálila na město ruská ponorka v Černém moři. Mezi mrtvými jsou také tři děti, napsal zástupce šéfa úřadu ukrajinského prezidenta Kyrylo Tymošenko v aplikaci Telegram. Jedno z nich je právě Liza Dmitrieva, která se už ze své procházky s matkou po městě nikdy nevrátila domů.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

V médiích a po sociálních sítích začaly kolovat zdrcující fotografie zničené budovy a jejího okolí po bombardování. Na nich se nacházel i zničený růžový kočárek, který na videu tlačila malá Liza. Vedle něj našli i její nehybné tělo. Její matka Irina v kritickém stavu bojuje o život v místní nemocnici.

kočík Vinnycia vojna Ukrajina
Zdroj: TASR/AP/Efrem Lukatsky

Její památku uctila také Zelenská

Smrt Lizy zasáhla i první dámu Ukrajiny Olenu Zelenskou. Na svém Instagramu sdílela video z loňských Vánoc, kdy se s Lizou setkala osobně. Společně totiž natáčely vánoční video i s dalšími dětmi s Downovým syndromem.

„Všechny nás dnes vyděsilo video převráceného dětského kočárku ve Vinnycji. A pak, když jsem četla zprávy, jsem si uvědomila, že to děvče znám. Nenapíšu sem všechno, co bych chtěla říct těm, kdo ji zavraždili. Napíšu o Lize. Liza zvládla za půl hodiny namalovat nejen sebe, sváteční šaty, ale i všechny ostatní děti, mě, kameramany a režiséra,“ vzpomíná v příspěvku Zelenská.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Olena Zelenska (@olenazelenska_official)

Rusko tvrdí, že budova zasažená raketou ve městě Vinnycja byla vojenským cílem

Město Vinnycja s 370 000 obyvateli se nachází přibližně 268 kilometrů jihozápadně od hlavního města Kyjev. Od začátku války tam uprchly tisíce lidí z východu Ukrajiny, kde Rusko pokračuje v ofenzivě.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Ruské ministerstvo obrany v pátek uvedlo, že čtvrteční raketový útok na ukrajinské město Vinnycja byl zaměřen na budovu, kde měli mít setkání vrcholní představitelé ukrajinských ozbrojených sil se zahraničními dodavateli zbraní. Ukrajina toto tvrzení odmítla.

Ukrajina popřela, že byl zasažen vojenský cíl, a dodala, že útok si vyžádal nejméně 23 mrtvých a zasáhl kulturní centrum využívané vojenskými veterány ve výslužbě. „Střely (s plochou dráhou letu) Kalibr byly 14. července vypáleny na Dům důstojníků ve Vinnycji,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany ve své denní aktuální zprávě.

„V zařízení se konala konference velení ukrajinských ozbrojených sil se zástupci zahraničních dodavatelů zbraní... Útok vedl k likvidaci účastníků,“ dodalo ruské ministerstvo. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj označil ruský útok ve Vinnycji za „neskrývaný teroristický čin“.

 
 
 
Zobraziť tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Я мама янгола💕 (@l.i.z.i.love)

Domů
Sdílet
Diskuse