Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
21. července 2022 17:43
Čas čtení 1:09

Skittles čelí žalobě, podle níž používá umělé barvivo, které může způsobovat rakovinu

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Skittles čelí žalobě, podle níž používá umělé barvivo, které může způsobovat rakovinu
Zdroj: Unsplash/Karsten Winegeart/volně k užití

Hromadění částic oxidu titaničitého v těle člověka může dle EU způsobit genotoxicitu, tedy schopnost látky poškozovat DNA, jejímž výsledkem může být rakovina.

Muž z Kalifornie zažaloval společnost Mars, která vyrábí bonbony Skittles, za to, že používá zdraví nebezpečné barvivo. Tvrdí, že použití oxidu titaničitého, jenž bonbony zbarvuje, je nevhodné k lidské spotřebě a že společnost už před šesti lety slíbila, že jej přestane používat. Informoval o tom deník Washington Post


Použití látky, která se používá jako barvivo ve Spojených státech, nezákonné není. Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) povoluje jeho použití ve většině potravin, i když ho omezuje na 1 procento hmotnosti potraviny. Společnost Mars tak tvrdí, že se ničeho nedopustila.
„Ačkoli se nevyjadřujeme k probíhajícím soudním sporům, naše používání titanu je 
v souladu s předpisy FDA,“ uvedla mluvčí společnosti Mars.  

Společnost Mars ale v roce 2016 oznámila, že plánuje umělá barviva ze svých výrobků odstranit během následujících pěti let, a později upřesnila, že oxid titaničitý bude mezi barvivy, která postupně odstraní. Nedodržení tohoto prohlášení je tak hlavním bodem žaloby. 


„Žalovaný nedodržel svůj vlastní slib daný spotřebitelům,“ uvádí se v žalobě. „O více než šest let později žalovaný pokračuje v prodeji výrobků s oxidem titaničitým, aniž by o tom spotřebitelé, kteří si výrobky kupují, věděli,“ pokračuje znění. 

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Žaloba dále uvádí, že se společnost Mars spoléhá na seznam složek, který je nepatrně uveden na zadní straně výrobků, což jeho přečtení činí obtížným. Žalobce také uvádí, že písmo není barevně kontrastní s barvou obalu. 

Oxid titaničitý už například řeší i Evropská unie. Jako potravinářskou přídavnou látku jej už v Evropské unii nebude možné používat. Rozhodla o tom Evropská komise a zákaz plně vstoupí v platnost v srpnu. Evropské regulační orgány se odvolávají na obavy, že hromadění částic oxidu titaničitého v těle člověka může způsobit genotoxicitu, tedy schopnost látky poškozovat DNA, jejímž výsledkem může být rakovina. Velká Británie však ke stejnému závěru nedospěla a stále jej povoluje.

Domů
Sdílet
Diskuse