Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
23. července 2022 9:40
Čas čtení 0:36

Kuba je na cestě k manželství pro stejnopohlavní páry. V září proběhne referendum

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Kuba je na cestě k manželství pro stejnopohlavní páry. V září proběhne referendum
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Nový zákon o rodině by zahrnoval i adopci dětí páry stejného pohlaví.

Na Kubě se 25. září uskuteční referendum o přijetí nového zákona o rodině. Ten by poprvé v historii zahrnoval i legalizaci sňatků stejnopohlavních párů a umožnil by jim adoptovat děti. Zprávu přinesla agentura AFP prostřednictvím TASR. 

„Konečné rozhodnutí zůstane v rukou lidu, ale jsme přesvědčeni, že většina kubánského obyvatelstva tento revoluční, inkluzivní a demokratický zákon v pravý čas schválí,“ uvedl tajemník kubánského parlamentu. Zákon by měl nahradit současně platnou právní normu, která v zemi existuje již 47 let.


Aktivisté za práva LGBTQ+ lidí se pokusili zrovnoprávnit sňatky stejnopohlavních osob v rámci ústavy už v roce 2019. Kvůli silnému odporu některých církví a konzervativních skupin byl ale návrh stažen.

Manželství homosexuálních párů je v současnosti legální v sedmi latinskoamerických státech: na Kostarice, v Argentině, Brazílii, Kolumbii, Ekvádoru, Uruguayi a nově také v Chile. Tyto sňatky schválilo také hlavní město Mexika již v roce 2009 a následovala ho i většina z jeho 32 států.

Domů
Sdílet
Diskuse