Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
26. července 2022 19:18
Čas čtení 1:17

Na benátském festivalu se představí filmy Oběť a Obzor z české koprodukce

Kategorie:
Filmy a Seriály
Uložit Uložené
Na benátském festivalu se představí filmy Oběť a Obzor z české koprodukce
Zdroj: Nutprodukce

Film, jenž vypráví o osudu Ukrajinky Iriny a jejím synovi, kteří spolu žijí v České republice, se představí v soutěžní sekci Orizzonti.

V rámci 79. ročníku Benátského filmového festivalu se představí i film, který má co do činění s Českou republikou a tamní tvorbou. V soutěžní sekci Orizzonti totiž bude promítáno drama Oběť režiséra Michala Blaška, které vypráví příběh Ukrajinky, čtyřicetileté svobodné matky žijící v malém českém městě se svým synem. Ve stejné sekci se objeví i film české koprodukce s názvem Obzor.

25. července 2022 20:21 Čas čtení 0:45 Trailer na historický velkofilm Jan Žižka slibuje českou produkci hollywoodských rozměrů. Objeví se v něm světové herecké hvězdy Trailer na historický velkofilm Jan Žižka slibuje českou produkci hollywoodských rozměrů. Objeví se v něm světové herecké hvězdy

Jak píše Česká televize, drama se odehrává na českém maloměstě, kde Irina žije se svým čtrnáctiletým synem Igorem. Ukrajinka se o svého syna stará, platí mu tréninky gymnastiky a pomáhá mu se školou, jenže musí na chvíli odjet na Ukrajinu a syn zůstane v Česku sám. Následně se dozvídá, že jejího syna někdo zbil, a navíc skončil v umělém spánku. 

Hlavními podezřelými z útoku jsou místní Romové, což Igor potvrdí. Irina se tedy rozhodne bojovat za spravedlnost, na což slyší celá společnost – mnohdy jednostranně. S čím dál větší agresivitou se ale nakonec Igor rozhodne říci, co se doopravdy stalo.

„Prostřednictvím intimního portrétu Iriny bych rád ukázal společnost, pro kterou se Irina stala dočasným maskotem a v konečném důsledku i její karikaturou. Pro způsob našeho vyprávění jsou charakteristické autenticita a civilnost vyprávění. S kameramanem Adamem Machem jsme se proto rozhodli pro co nejautentičtější, dynamickou a zároveň esteticky přitažlivou formu vyprávění, která nám – divákům – umožní napojit se na Irinu, abychom společně s ní mohli poznávat jejího syna,“ uvedl k filmu Blaško.

Ve stejné sekci bude uvedeno psychologické drama Obzor režiséra a scenáristy Mihaie Mincana v české koprodukci. Třetí film, který domácí divák bude dobře znát, je film Ucho režiséra Karla Kachyni, jenž se představí v sekci Venice Classics.

12. dubna 2024 13:00 Čas čtení 5:17 Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká Češka z Cambridge vyhrála za svou esej prestižní filmové ocenění. „Musím toho pro studium hodně obětovat,“ říká

Do soutěžní sekce festivalu byl film zařazen spolu s filmy Innocence od Guye Davidiho, Princess od Roberta De Paolise, Trenque Lauquen od Laury Citarelly a dalšími 14 filmy. Film bude představen v rámci akce, která se koná od 31. srpna do 10. září v italských Benátkách.

Domů
Sdílet
Diskuse