Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ivan Koribanič TASR
2. srpna 2022 19:01
Čas čtení 0:51

Rusko označilo ukrajinský pluk Azov za teroristickou organizaci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Rusko označilo ukrajinský pluk Azov za teroristickou organizaci
Zdroj: TASR/AP

Rozhodnutí ruského soudu znamená, že členové pluku budou moci být souzení jako teroristé, přičemž za organizování teroristické činnosti hrozí v Rusku až doživotní trest odnětí svobody.

Ruský nejvyšší soud v úterý klasifikoval ukrajinský pluk Azov jako teroristickou organizaci. Soud zároveň konstatoval, že verdikt platí okamžitě. Činnost pluku je na jeho základě v Rusku zakázána. Informuje o tom TASR na základě zprávy Reuters.

Soud toto rozhodnutí přitom dvakrát odložil bez udání důvodu. Poprvé ho měl oznámit 26. května, poté 29. června. Pluk Azov vznikl v roce 2014 jako dobrovolnická milice s cílem bojovat proti separatistům na východě Ukrajiny, kteří podporují Rusko.

Později byl začleněn do Národní gardy Ukrajiny. Kyjev tvrdí, že pluk změnil svou nacionalistickou orientaci a v současnosti je apolitický. Příslušníci pluku Azov, které Moskva často označuje za neonacisty nenávidící Rusko, spolu s vojáky ukrajinské armády celé týdny odolávali ruským silám v obklíčeném přístavním městě Mariupol.

Azov
Zdroj: TASR/AP

Ruská armáda v květnu oznámila, že 2 439 ukrajinských obránců se vzdalo poté, co zoufale kladli odpor v systému bunkrů a tunelů tamních oceláren Azovstal.

31. srpna 2023 10:52 Čas čtení 1:41 Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou Na legionellu zemřelo v Polsku již 16 lidí. Nemoc se vyskytuje v důležitém vojenském uzlu na hranicích s Ukrajinou

Rozhodnutí ruského soudu znamená, že členy pluku budou moci soudit jako teroristy, přičemž za organizování teroristické činnosti hrozí v Rusku až doživotní trest odnětí svobody. Účast v teroristické organizaci lze potrestat trestem vězení v délce deseti až 20 let.

Představitelé samozvané Doněcké lidové republiky, která považuje Mariupol za součást svého území, ale už v květnu uvedli, že zajatí členové pluku Azov by podle zákonů DLR mohli být odsouzeni k trestu smrti.

Domů
Sdílet
Diskuse