Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Adéla Ježková ČTK
5. srpna 2022 7:48
Čas čtení 1:40

Neuniformovaní policejní ochránci Babiše zaklekli školáka. Bude je vyšetřovat GIBS

Kategorie:
Refresher
Uložit Uložené
Neuniformovaní policejní ochránci Babiše zaklekli školáka. Bude je vyšetřovat GIBS
Zdroj: ČTK/Koblenc Václav

Postup neuniformovaných policistů, kteří dohlíželi na mítink bývalého premiéra Andreje Babiše, prověří policejní úřad vnitřní kontroly.

Podle reportáže serveru Respekt, na kterou odkazuje ČTK, zaklekli neuniformovaní policisté mladíka, který na setkání s voliči v Borovanech na Českobudějovicku odnesl Babišovi reproduktor. Následně jej odvezli na služebnu.

„Je autista,“ volala na policisty matka mladíka

Jeho matku, která chlapce bránila, podle serveru ale odmítli vzít s sebou. Jednoho policistu podle serveru kopla a druhého praštila. „Jak jsem měla vědět, že jsou to policisté? Nejsou označení. Zkrátka vidím, že mi na syna klekají tři dospělí muži, myslela jsem, že je to Babišova ochranka,“ řekla. „Můj syn je autista, to jsem na ně taky volala. Bála jsem se, že půjde do záchvatu. To se lidem s poruchou autistického spektra děje, když se cítí ohrožení,“ dodala. 

Policejní prezident Martin Vondrášek je informacemi o policejním zákroku znechucen, uvedl na Twitteru. „Informacemi zveřejněnými v souvislosti se zákrokem Policie ČR v Borovanech jsem naprosto znechucen. Celou věc proto předám k prošetření Generální inspekci bezpečnostních sborů,“ napsal Vondrášek. „Nepřipustím, aby příslušníci Policie ČR nedodržovali zákony této země a nectili její demokratické principy,“ dodal. Vondrášek také bude chtít vysvětlení po šéfovi jihočeské policie, setká se s ním v pátek. 

Zásah proti školákovi v Borovanech čelí kritice na sociálních sítích, podobně jako postup neuniformovaných policistů v souvislosti se středečním Babišovým mítinkem v Českém Krumlově. Z akce tam odvedli ženu protestující proti Babišovi do neoznačeného auta a odvezli ji na služebnu. Policie k tomu uvedla, že postup a taktiku policistů prověří policejní úřad vnitřní kontroly a že žena policistu v civilu napadla. Ona sama řekla deníku Forum24, že udeřila muže, který do ní během akce strkal, aniž věděla, že jde o policistu v civilu.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík ve čtvrtek ČTK řekl, že policie běžně dohlíží na akcích, které vyhodnotí jako rizikové. „Setkání veřejnosti s Andrejem Babišem patří do té kategorie, protože tam občas k nějakým konfliktům dochází,“ dodal.

Babiš při své cestě po jihočeských městech a obcích čelí hlasitým protestům svých odpůrců. Za voliči jezdí po Česku od začátku léta, pořídil si k tomu obytný vůz. Odmítá tvrzení, že jde o kampaň před prezidentskými volbami. Cesty podniká jako předseda hnutí ANO v souvislosti se senátními a komunálními volbami, řekl už dřív. Koncem června Babiš uvedl, že plánuje oznámit rozhodnutí ohledně své případné prezidentské kandidatury nejspíš 4. listopadu.

Domů
Sdílet
Diskuse