Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
5. srpna 2022 20:10
Čas čtení 0:56

VIDEO: Vědci proměnili mrtvého pavouka v robota. Využili pohybu jeho nohou

Kategorie:
Tech
Uložit Uložené
VIDEO: Vědci proměnili mrtvého pavouka v robota. Využili pohybu jeho nohou
Zdroj: TASR/AP/Port Authority of Guam

Na zajímavý nápad přišli inženýři z Rice University v americkém Houstonu.

Vědci z Rice University ve Spojených státech amerických vytvořili nový typ robota, k jehož výrobě použili tělo mrtvého pavouka. Přeměnili ho na takzvaná nekrobotická chapadla, která mohou manipulovat s předměty. Unesou až 130 procent vlastní hmotnosti a jsou biologicky rozložitelná. O vynálezu informoval portál Science News. 

Nový směr robotiky

Nápad na speciálního robota přitom vznikl zcela náhodně. Absolventka strojního inženýrství Faye Yap si položila jednoduchou otázku: Proč se pavouci po smrti stáčí do klubíčka? Tito členovci totiž nemají dvojí sadu svalů, která by jim umožnila protichůdný pohyb, jako je tomu u člověka. Hýbou se pomocí hydraulického tlaku, kterým vysouvají nohy ven. Když do pavoučích končetin proudí krev, natáhnou se a naopak. Po smrti tuto schopnost ztrácejí. 

Vědci mrtvému pavoukovi napíchli jehlou hlavohrudní prostor, místo tekutiny mu touto cestou vtlačili do nohou vzduch, čímž se jeho nohy natáhly. Vytvořili tak díky tomu z pavouka jakýsi úchyt, který je schopný zvednout 130 procent své tělesné hmotnosti. Takto „oživlý“ pavouk zvedl už například drát nebo tělo jiného pavouka.

 

Takovýto robotický pavouk má sice výhodu v tom, že je biologicky rozložitelný, na druhou stranu se rychleji opotřebuje kvůli dehydrataci kloubů. V budoucnu by tak vědci chtěli mrtvá pavoučí těla potírat tmelem, aby opotřebení zastavili. Kromě toho se v dalších výzkumech zaměřit na to, jak nohy pavouků fungují jednotlivě. 

V budoucnu by podle vědců mohl pavoučí robot najít využití v manipulaci s malými předměty, konkrétně například v manipulaci s mikroelektronikou. 

Domů
Sdílet
Diskuse