Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
7. srpna 2022 v 17:55
Čas čtení 1:26

Němci budou moci v nových centrech nahlásit diskriminační chování. Mají zvýšit přehled o projevech nenávisti

Kategorie:
News
Uložit Uložené

Návrh ministryně Josefine Paul za Zelené by měl umožnit státu získat lepší přehled o projevech diskriminace.

Německá ministryně pro děti, mládež, rodinu, rovnost, uprchlíky a integraci Severního Porýní-Vestfálska za Zelené Josefine Paul přichází s novým projektem. Jsou jím ohlašovací centra, která by měla dávat možnost informovat o aktech nenávisti vůči menšinám. Německo podle ní nemá o rasismu, homofobii nebo sexismu dostatečný přehled. Čtyři taková centra by měla vzniknout již v příštím roce. Vláda o projektu informuje na svých stránkách.

Čtyři nová centra pro nahlašování nekorektního chování plánuje zavést ministryně za Zelené Josefine Paul. Lidé by mohli tato centra využívat i pro takové chování, které je pod hranicí trestní odpovědnosti. Podle Paul nemá Německo dostatečný přehled o projevech nenávistného chování.

Kvůli tomu, že stát neeviduje projevy nenávisti mimo trestnou činnost, se podle ní nemůže země posunout v legislativě ani v edukaci v oblasti dané problematiky. Lepší přehled a databáze podobného chování prý Německu mohou pomoci posunout se v tomto ohledu.

Josefine Paul
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Bündnis 90/Die Grünen Nordrhein-Westfalen/volně k užití

Nejde o nabádání k udávání

Hlavním úkolem nahlašovacích center je možnost udělat si lepší obrázek o situaci v Německu. Podobná místa ale nejsou v Německu novinkou. Nahlašovací centra v zemi fungují již od roku 2018, zaměřují se ale jenom na projevy antisemitismu (v roce 2021 lidé nahlásili přes 2700 případů).

23. července 2024 v 13:00 Čas čtení 4:42 „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně „Hledám mladého muže, který by chtěl být sněden.“ Německý kanibal si našel oběť na internetu, přihlásila se dobrovolně

„Státní správa chce vědět, kde, jakou formou a jak často dochází k diskriminaci, od domovních graffiti, mršin zvířat před mešitami a poškozování náhrobků až po nenávistné projevy a nenávistné komentáře, v nichž jsou lidé diskriminováni kvůli příslušnosti k nějaké skupině –⁠ například náboženství, sexuální orientaci nebo identitě, pohlaví nebo etnickému původu,“ uvádí ministerstvo.

Projekt ale na druhé straně čelí i kritice. Návrh kromě pravicových politiků kritizuje například publicistka Birgit Kelle, jež se ve svých knihách často vyjadřuje proti současnému pojetí feminismu nebo genderovému spektru, o kterém hovoří jako o satirické show. Podle jejích slov odpovídá návrh realitě úřednického diktátu z knih Franze Kafky.

Slabou stránkou je podle kritiků i vágní právní definice projevů diskriminace. Zatím není jasné, zda za nenávistné chování ponesou pachatelé nějaké následky. Vláda ale současně pracuje na návrhu antidiskriminačního zákona.

Domů
Sdílet
Diskuse