Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
19. srpna 2022 18:17
Čas čtení 1:11

Počasí: Česko zasáhnou velmi silné bouřky. Na východě území vedra neustanou a přijít mohou i povodně

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Počasí: Česko zasáhnou velmi silné bouřky. Na východě území vedra neustanou a přijít mohou i povodně
Zdroj: Unsplash/Max LaRochelle/volně k užití

Meteorologové varují před bouřkami, povodněmi i extrémními vedry.

Meteorologové varují před silnými bouřkami. Ty během pátku zasáhnou převážně západní část území České republiky. Ve východní části budou nadále panovat vedra a na většině území i nebezpečí požárů. Plzeňského a části Jihočeského kraje se týká také povodňová bdělost. 

Intenzivní bouřky zasáhnou západní část území České republiky. Podle Českého hydrometeorologického ústavu zasáhnou velmi silné bouřky Prahu, Středočeský kraj, Jihočeský kraj, Plzeňský kraj a část Kraje Vysočina (Humpolec, Pacov, Pelhřimov, Světlá nad Sázavou). Silné bouřky by se měly objevit i na zbytku území. Výstraha platí ode dneška do sobotních dopoledních hodin.

Počítá se s možným intenzivním odtokem vody ze svahů rozvodněním malých toků a suchých koryt. Může dojít také k zatopení podchodů nebo sklepů. Nárazy větru mohou polámat větve a vyvracet stromy. Kromě toho meteorologové varují i před nebezpečím blesků.

Výstraha, počasí
Zdroj: ČHMÚ

„Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod. Je třeba dbát na bezpečnost zejména s ohledem na nebezpečí zásahu bleskem a úrazu padajícími a poletujícími předměty, případně i kroupami. Nutno zabezpečit okna, dveře, skleníky, volně položené předměty apod. Nevstupovat a nevjíždět do proudící vody a zatopených míst. Při řízení vozidla v bouřce snížit rychlost jízdy a jet velmi opatrně,“ varuje ČHMÚ.

Výstraha, počasí
Zdroj: ČHMÚ

Pozor také na povodně a požáry

V souvislosti s bouřkami vyhlašuje ústav také povodňovou bdělost pro Plzeňský kraj a část Jihočeského kraje. Může dojít ke zvýšenému odtoku vody a snížení stability stromů v podmáčené půdě. Meteorologové doporučují nekoupat se, neplavat a nejezdit lodí. Lidé by podle nich měli i sledovat vývoj situace na portálu ČHMÚ.

Výstraha, počasí
Zdroj: ČHMÚ

Pro většinu území nadále platí výstraha před požáry, meteorologové apelují na hospodárné nakládání s vodou, nerozdělávání ohňů a neodhazování cigaretových nedopalků na zem. Na východě území budou nadále vysoké nebo velmi vysoké teploty. Pro zmírnění jevu doporučuje ústav dbát na pitný režim a vyhnout se zbytečné fyzické zátěži.

Výstraha, počasí
Zdroj: ČHMÚ
Domů
Sdílet
Diskuse