Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Ivan Koribanič
23. srpna 2022 v 11:04
Čas čtení 1:29

MS 2022 v Kataru: Přes 60 dělníků bylo zatčeno při protestech, žádali vyplacení mzdy. Drželi je v nelidských podmínkách

Kategorie:
Sport
Uložit Uložené
MS 2022 v Kataru: Přes 60 dělníků bylo zatčeno při protestech, žádali vyplacení mzdy. Drželi je v nelidských podmínkách
Zdroj: TASR/AP

K únoru 2021 zemřelo podle The Guardian při práci související s výstavbou stadionů přes 6 500 pracovníků.

Přes 60 zahraničních dělníků bylo zatčeno v katarské Dauhá, píše The Middle East Online. Pracovali na výstavbě stadionů či hotelů před blížícím se mistrovstvím světa ve fotbale. Ty bude Katar hostit v listopadu.

Přes 60 dělníků během protestu 14. srpna zablokovalo jednu z hlavních cest v Dauhá. Od zaměstnavatele Al Bandary International Group žádali vyplacení mzdy, která je zpožděná již několik měsíců.

Podle katarské vlády dělníky zatkli za porušení veřejné bezpečnosti. Některé z nich ze země vyhostili. Jiní skončili zadržení v prostorách bez klimatizace. V té době dosahovaly denní teploty 41 stupňů.

Policie protestujícím údajně řekla, že pokud dokážou v takovém teple protestovat, mohou v podobných podmínkách i pracovat v interiéru.

11. června 2022 v 18:17 Čas čtení 0:56 Postoj Kataru k homosexuálům je nepřijatelný, říká bývalá fotbalová hvězda před mistrovstvím světa, které se letos v zemi pořádá Postoj Kataru k homosexuálům je nepřijatelný, říká bývalá fotbalová hvězda před mistrovstvím světa, které se letos v zemi pořádá

Podle jednoho z dělníků byli mezi protestujícími lidé z Filipín, Egypta, Indie či Bangladéše. Později prý část protestujících obdržela své peníze. Katarská vláda uvedla, že společnost, která dluží svým zaměstnancům peníze, už jednou vyšetřovala. Dělníci by prý chybějící peníze měli dostat od vlády.

V současnosti je oficiálně zavedena minimální pracovní mzda na úrovni 275 eur měsíčně. Kromě toho by pracovníkům měla být zajištěna strava a ubytování, ale stále se objevují nové případy, kdy tato nařízení zaměstnavatelé ignorují.


Oficiální změny nastaly až po vlně kritiky vůči Kataru. Velkou část populace Kataru tvoří přistěhovalci z východních zemí, jako jsou Indie, Bangladéš, Pákistán, Írán, Nepál a další. Katar začal před výstavbou stadionů v roce 2014 svážet do země další pracovníky z těchto zemí.

Už od samého začátku se lidská práva dělníků hrubě porušovala, píše Amnesty International. Zaměstnavatel jim prý zadržoval platy i několik měsíců, pracovali v extrémních podmínkách.

K únoru 2021 zemřelo podle The Guardian při práci související s výstavbou stadionů 6 500 migrujících pracovníků. Hlavními příčinami těchto úmrtí a zranění byly pády z výšky, dopravní nehody a zásahy padajícími předměty. Katarská vláda přitom tvrdí, že čísla jsou „přestřelena“.

Odvolává se na to, že tato čísla jsou sloučena s cizinci, kteří nepracovali na stavbách stadionů. Podle jejich údajů zemřelo na výstavbě stadionů na MS 2022 „jen“ 37 dělníků.

Domů
Sdílet
Diskuse