Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
11. června 2022 18:17
Čas čtení 0:56
Ilona Hobzová

Postoj Kataru k homosexuálům je nepřijatelný, říká bývalá fotbalová hvězda před mistrovstvím světa, které se letos v zemi pořádá

Postoj Kataru k homosexuálům je nepřijatelný, říká bývalá fotbalová hvězda před mistrovstvím světa, které se letos v zemi pořádá
Zdroj: Unsplash/Mercedes Mehling/volně k užití
SPORT FOTBAL MS 2022 V KATARU ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zacházení s gayi v Kataru, který pořádá mistrovství světa, označil německý fotbalový manažer Oliver Bierhoff za naprosto nepřijatelné.

Bývalý německý fotbalista a současný manažer tamní reprezentace Oliver Bierhoff zkritizoval Katar za postoj k homosexualitě. Někdejší přední hráč německým médiím řekl, že mu vadí katarský zákon, dle kterého je homosexualita nezákonná. Zpochybnil také kritéria použitá při výběru Kataru jako pořadatelské země letošního fotbalového šampionátu. 

Doporučeno
Podle nové studie tvoří transgender osoby 1,6 milionu obyvatel USA Podle nové studie tvoří transgender osoby 1,6 milionu obyvatel USA 11. června 2022 14:30

Bierhoff: Zodpovědnost má i FIFA

„Tamní zacházení s homosexuály je absolutně nepřijatelné a v žádném případě neodpovídá mému přesvědčení,“ řekl německým médiím bývalý útočník, někdejší vicemistr světa a mistr Evropy. Vznesl také otázku, jaká kritéria FIFA uplatnila při výběru pořadatele pro šampionát. Organizace turnaje by podle něj mohla být účinným způsobem, jak dosáhnout významné změny. Ke změnám ale podle Bierhoffa musí dojít ještě předtím, než bude zemím pořadatelství uděleno.

Bierhoff je přesvědčen, „že kritéria pro udělení musí být úzce spojena s otázkami lidských práv“. Katarská vláda i FIFA podle serveru Mannschaft společně oznámily, že na mistrovství světa, které začne v listopadu letošního roku, je vítán každý. Organizátoři turnaje přesvědčují členy LGBT+ komunity, že budou v bezpečí.

Doporučeno
FIFA varovala katarské hotely. Pokud neubytují osoby z LGBTQ+ komunity, ponesou za to důsledky FIFA varovala katarské hotely. Pokud neubytují osoby z LGBTQ+ komunity, ponesou za to důsledky 14. května 2022 14:44

Homosexualita je v Kataru nezákonná a organizace pro lidská práva Amnesty International uvedla, že ženy a LGBTQ+ lidé nadále čelí diskriminaci v zákoně i v praktickém životě. Rozhodnutí organizace FIFA udělit Kataru pořadatelství světového šampionátu se dočkalo kritiky a asociace čelila obvinění, že ji Katar podplatil. 

Domů
Sdílet
Diskuse