Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 14:44
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

FIFA varovala katarské hotely. Pokud neubytují osoby z LGBTQ+ komunity, ponesou za to důsledky

FIFA varovala katarské hotely. Pokud neubytují osoby z LGBTQ+ komunity, ponesou za to důsledky
Zdroj: Unsplash/BETZY AROSEMENA/volně k použití
NEWS LGBTQ+ LIDÉ MS 2022 V KATARU
Uložit Uložené

V listopadu se v Kataru uskuteční Mistrovství světa ve fotbale a do země na Středním východě se tak sjedou tisíce sportovců a diváků z celého světa. Pro provozovatele hotelů, kteří by byly diskriminační vůči LGBTQ+ komunitě, FIFA vydala jasné varování.

V listopadu 2022 se v Kataru uskuteční Mistrovství světa ve fotbale, které do země přiláká tisíce sportovců, ale také fanoušků a diváků. Některé tamní hotely, které by byly diskriminační vůči LGBTQ+ komunitě, varuje FIFA před důsledky. Pokud by neubytovaly páry stejného pohlaví, budou jim vypovězeny smlouvy, informují The Guardian a Republic World.

Doporučeno
Medúzy v Chorvatsku: Pobřeží je plné medúz, které komplikují vstup do moře. Turistická sezóna by mohla být v ohrožení Medúzy v Chorvatsku: Pobřeží je plné medúz, které komplikují vstup do moře. Turistická sezóna by mohla být v ohrožení 14. května 2022 9:19

FIFA zveřejnila oficiální seznam hotelů doporučených pro ubytování během Mistrovství světa ve fotbale v Kataru, které jsou povinny přivítat všechny hosty, bez ohledu na jejich rasu nebo orientaci. Skandinávská média však odhalila, že tři z těch 69 hotelů odmítají ubytovat páry stejného pohlaví. Dalších dvacet jich pak uvedlo, že je ubytují pouze v případě, že veřejně neukáží svoji orientaci. Problém s ubytováním LGBTQ+ nemělo pouze 33 hotelů.

Na zprávu skandinávských médií zareagovala FIFA, která prý zajistí, aby zmíněné hotely byly znovu informovány o přísných požadavcích na nediskriminační vítání hostů. „Hotelům, stejně jako všem dalším poskytovatelům služeb spojených s Mistrovstvím světa ve fotbale, kteří nedodrží vysoké standardy stanovené pořadateli, budou vypovězeny smlouvy. Uvedené požadavky budou sledovány a vyhodnocovány prostřednictvím auditů a inspekcí hotelů,“ uvedla FIFA.

„Katar si je plně vědom své odpovědnosti dodržovat očekávání a požadavky FIFA v oblasti lidských práv, rovnosti a nediskriminace. Katar se zavázal zajistit, že si turnaj bude moci užít každý, včetně LGBTQ+ komunity, a to v bezpečném a přívětivém prostředí,“ dodala organizace. 

Domů
Sdílet
Diskuse