Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. května 2022 9:19
Čas čtení 1:05
Tereza Šnajdrová

Medúzy v Chorvatsku: Pobřeží je plné medúz, které komplikují vstup do moře. Turistická sezóna by mohla být v ohrožení

Medúzy v Chorvatsku: Pobřeží je plné medúz, které komplikují vstup do moře. Turistická sezóna by mohla být v ohrožení
Zdroj: Unsplash/Marat Gilyadzinov/volně k použití
NEWS CHORVATSKO
Uložit Uložené

Chorvatsko hlásí problémy s přívalem medúz, které zaplavily pobřeží a na hladině moře tvoří takřka souvislou vrstvu. Letošní turistická sezóna je v ohrožení.

Letní dovolené se blíží a jedna z nejoblíbenějších dovolenkových destinací hlásí problémy. Chorvatské pobřeží zaplavily medúzy, které na hladině moře tvoří takřka souvislou vrstvu a jejich slizkým rosolem jsou posety i pláže. Výskyt medúz je v Chorvatsku normální, avšak neobvyklé je právě jejich množství, které trápí především rybáře a podnikatele v cestovním ruchu, informuje Total Craotia News.

Doporučeno
V Černém moři hromadně hynou delfíni. Podle vědců za to může válka na Ukrajině V Černém moři hromadně hynou delfíni. Podle vědců za to může válka na Ukrajině 13. května 2022 16:13

Medúzy jsou v Chorvatsku běžné, ale málokdy se vyskytují v takovém množství jako nyní. Masa vodních tvorů, kteří pokrývají pobřeží chorvatské Savudrije, Umagu, Poreče a Vrsaru, se navíc skládá pouze z jednoho druhu. Problém s přemnoženými medúzami hlásí také z Itálie a ze Slovinska.

„Současnému masivnímu kvetení medúz u chorvatského pobřeží dominuje kořenoústka plicnatá. Tato medúza se přirozeně vyskytuje v našich vodách, postupně nabývá na počtech a dává o sobě vědět právě tímto typickým kvetením,“ uvedla Barbara Sladonja z Centra pro invazní druhy v Poreči.

Kvetení obvykle probíhá zhruba dva týdny, avšak tentokrát medúzy zůstávají pod hladinou již od podzimu minulého roku. Důvodem prý může být velmi mírná zima a dostatek potravy. „Od podzimu se vyskytují v celém Terstském zálivu. Medúzy mají dostatek planktonní potravy a příznivé podmínky v moři. Mohou se tak rychle množit a růst po celý svůj životní cyklus,“ popsala pro portál 24ur vědkyně z Mořské biologické stanice ve slovinském Piranu Andrea Ramšak, která výskyt medúz v Jaderském moři zkoumá.

Rybáři, ale také podnikající v cestovním ruchu doufají, že medúz do léta ubyde. Neradi by, aby se opakoval scénář z 80. let minulého století, kdy byly medúzy natolik přemnoženy, že nebylo možné dostat se skrz ně do moře bez požahání. Hotely tehdy musely zavřít a pro celý cestovní ruch to byla katastrofa.

Domů
Sdílet
Diskuse