Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
13. května 2022 16:13
Čas čtení 0:47
Eduard Starkbauer TASR

V Černém moři hromadně hynou delfíni. Podle vědců za to může válka na Ukrajině

V Černém moři hromadně hynou delfíni. Podle vědců za to může válka na Ukrajině
Zdroj: Unsplash/TJ Fitzsimmons/k volnému užití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Mořští živočichové jsou zmatení sonary válečných lodí. Dezorientovaní se zachycují do rybářských sítí.

Mořští biologové upozorňují na nečekaný důsledek vojenského konfliktu na Ukrajině. Domnívají se, že nedávný zvýšený úhyn delfínů v Černém moři může přímo souviset nejen se znečištěním vod vlivem vojenské aktivity, ale také s přítomností ruských vojenských plavidel.

Hlavní příčinou nestandardního úhynu je podle mořského biologa Pavla Goldina z ukrajinského Schmalhausenova institutu používání nízkofrekvenčních vojenských sonarů.

Mořští živočichové se následkem hluku houfně přesouvají od západního pobřeží blíže na jih k území Bulharska a Turecka, kde se zamotají nebo chytí do rybářských sítí. Od začátku války zaznamenalo Turecko rekordní nárůst úmrtí delfínů obecných.

Turecký ústav pro mořský výzkum (TUDAV) podle The Guardian napočítal od začátku války už přes 80 mrtvých zvířat, což prý představuje „obrovský nárůst“. Bulharsko hlásí při svém pobřeží v ostatních týdnech i zvýšený výskyt sviňuchy obecné, mořského savce podobného delfínům.

Doporučeno
Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie Sdílíš děti online? Riskuješ sexuální zneužití fotek, ukázala studie 2. května 2024 15:42

Migrace delfínů do nehostinných vod je způsobena tzv. akustickým traumatem. Sonary nainstalované na vojenských lodích z důvodu identifikace nepřátelských ponorek narušují a přehlušují komunikaci delfínů dorozumívajících se zvukovými vlnami. Vyšetřování úhynu mořských živočichů podle vedoucího TUDAVu Bayrama Öztürka brání fakt, že neexistují žádná nařízení upravující jejich ochranu během války.

Domů
Sdílet
Diskuse