Poprvé v historii prestižní soutěže International Chocolate Awards získala česká firma zlatou medaili. Rodinná firma Steiner & Kovarik si svým odvážným experimentem získala porotu.
V celosvětovém finále International Chocolate Awards 2025 získala zlatou medaili za svou bílou čokoládu s chřestem a jahodami, což je první zlaté ocenění pro českého výrobce v historii této prestižní soutěže.
Celkem bylo letos oceněno 380 čokoládových produktů. Hlavní vítězství si odnesli výrobci z Peru, Kolumbie, Itálie a poprvé v historii také z České republiky.
Inovace a kvalita ruku v ruce
„Pro nás je to největší mezinárodní ocenění, obrovský úspěch. A hlavně potvrzení naší filozofie, že má smysl přidávat do čokolády zdravé ingredience typu chřestu. Experimentovat, ale nikdy neopouštět základní řemeslnou kvalitu,“ říká Petr Kovařík, spolumajitel firmy.
Oceněná bílá tabulka s chřestem, jahodami, estragonem, černým rybízem a grenadinou vznikla ve spolupráci se šéfkuchařem Pavlem Sapíkem. V regionálním kole pro Evropu, Blízký východ a Afriku získala stříbro a postoupila mezi světovou elitu. Ve světovém finále obdržela 92,1 bodu a titul nejlepší ochucené čokolády roku.
„Jde teprve o třetí ochucenou tabulkovou čokoládu, která se stala celkovým vítězem. A přitom nám někteří říkali, ať chřest do čokolády vůbec nemícháme,“ dodává Silvie Steinerová, spolumajitelka společnosti.
Česká čokoláda vstupuje do světové ligy
International Chocolate Awards je považována za nejprestižnější soutěž kvalitní čokolády na světě. Hodnotí se kvalita kakaových bobů, chuťový profil, originalita a technické zpracování. Letos se na posuzování podílelo 46 mezinárodních degustátorů*degustátorek, technologů*technoložek a čokolatiérů*čokolatiérek.