Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Anna Koucká
29. srpna 2022 v 11:00
Čas čtení 4:07

Školní rok zatěžuje peněženky rodičům. Výbava pro prvňáčka vyjde na více než pět tisíc

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Školní rok zatěžuje peněženky rodičům. Výbava pro prvňáčka vyjde na více než pět tisíc
Zdroj: Unsplash/Taylor Wilcox

Začátek školního roku s sebou přináší velké výdaje. Rodiče za výbavu zaplatí tisíce korun a finanční výdaje nejvíce pocítí nízkopříjmové rodiny a samoživitelé.

Návrat do školy je strašákem nejen mnoha školáků, ale i rodičů. Zatímco děti se často netěší na brzké ranní vstávání a dlouhé hodiny strávené v lavicích, rodiče velmi často trápí vysoké výdaje spojené se začátkem školního roku.


Především pro ty, kteří vedou své děti do školy vůbec poprvé, mohou být první zářijové dny mimořádně finančně náročné. Náklady na výbavu prvňáčka se totiž mohou vyšplhat až do řádů vyšších tisíců a s obecným zdražováním jsou ceny základních položek rok od roku vyšší.


Seznam věcí, které rodiče pro své děti musí s koncem prázdnin pořídit, je velmi obsáhlý. Mezi základní výbavu pro prvňáčka patří běžně aktovka, penál, svačinový box s lahví, sešity, obaly, desky a psací či rýsovací potřeby. Kromě toho však rodiče ještě musí obstarávat kufřík na výtvarnou výchovu a pracovní činnosti, oblečení a sáček na tělesnou výchovu a také obuv do tělocvičny i bačkory do školy.


Ačkoliv se ceny těchto pomůcek výrazně liší, jen za úplné minimum nejzákladnějších věcí v nižší cenové kategorii zaplatí rodiče přes 4500 korun.


Ve většině případů se navíc rodiče dozví, jaké vybavení musí pořídit, až první den školy. Společně s poplatky za učebnice, pracovní sešity, příspěvky do třídních fondů a případným hrazením kroužků či školních výletů a jiných aktivit se tak může návrat do školy pořádně prodražit.

Pro samoživitele je září kritické

Výdaje spojené se začátkem školního roku pociťují všichni rodiče. Náklady na návrat dětí do lavic však ještě více zatěžují nízkopříjmové rodiny a rodiče samoživitele. „Návrat do škol je finančně náročný i pro úplné rodiny, tím pádem pro samoživitele ještě dvakrát tolik, jelikož tam rodinné příjmy získává pouze jeden člověk,“ říká ředitelka Klubu svobodných matek Dana Pavlousková.


Podle ní je právě začátek školního roku obdobím, kdy se na ně obrací více žadatelek o pomoc. „Typicky velmi finančně náročné jsou prázdniny, kdy rodiče musí zajistit program a hlídání pro své potomky na zhruba devět týdnů, poté návrat do škol, se kterým jsou spojené nemalé výdaje, a pak také Vánoce. Zatímco například u Vánoc mají rodiče možnost si výdaje nastavit a upravit, u návratu do škol je toto mnohem více komplikované, jelikož se jedná o výdaje mandatorní, se kterými se nedá hnout. S blížícím se školním rokem proto registrujeme více žádostí ohledně pomoci,“ vysvětluje Pavlousková.  


Nadace se tak snaží právě v tomto období matkám samoživitelkám finančně pomáhat. „Tradičně už od půlky července máme sbírku s názvem Back to school, která by právě s těmito sice očekávanými, ale velmi vysokými výdaji měla samoživitelům pomáhat,“ uvedla Pavlousková pro Refresher.cz.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Domů
Sdílet
Diskuse