Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
25. srpna 2022 v 7:17
Čas čtení 1:02

VIDEO: V Belgii si dvě nemocnice vyměnily lidskou tkáň pomocí dronu. Jde o rychlejší a ekologičtější alternativu

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
VIDEO: V Belgii si dvě nemocnice vyměnily lidskou tkáň pomocí dronu. Jde o rychlejší a ekologičtější alternativu
Zdroj: Refresher/Richard Bonde

Ředitel ZNA Els van Doesburg upřesnil, že při plynulém silničním provozu trvá cesta přepravnímu vozidlu 21 minut, než z hlavní nemocnice ujede 13 km do centrální laboratoře ve čtvrti Middelheim.

V Antverpách použili v úterý poprvé v Evropě bezpilotní letoun na přepravu lidské tkáně mezi dvěma nemocnicemi v rámci města. Cílem testu bylo vyzkoušet co nejrychlejší propojení nemocnic.

Dron belgického výrobce SABCA, pilotovaný vlámskou společností Helicus, opustil budovu hlavní antverpské nemocnice a o čtyři minuty později přistál na střeše 800 metrů vzdálené Nemocnice svatého Augustina. Dron nesl zkumavku obsahující rakovinou napadenou lidskou tkáň určenou k rozboru v nemocniční laboratoři.

Belgická média upozornila na argumenty nemocnice, že přeprava drony je rychlejší, spolehlivější, ekologičtější a levnější než silniční doprava. Ředitel ZNA Els van Doesburg upřesnil, že při plynulém silničním provozu trvá cesta přepravnímu vozidlu 21 minut, než z hlavní nemocnice ujede 13 km do centrální laboratoře ve čtvrti Middelheim.

V případě dopravních zácp na obchvatu Antverp to může trvat mnohem déle. Za pomoci dronu trvá přeprava vzorků pro analýzu pouhých 10 minut. „Včasné doručení je pro nemocnice životně důležité. Platí to víc než v jiných oblastech,“ uvedl van Doesburg.

Při odstraňování nádoru se chirurg snaží být co nejšetrnější k okolní tkáni, ale k úplnému odstranění nádoru je zapotřebí, aby vzorek tkáně zanalyzovali v laboratoři do půl hodiny. V současnosti se tyto vzorky přepravují auty, někdy dokonce taxíkem.

Po zkušebním letu dronu následovaly v průběhu dne v Antverpách ještě tři podobné transporty. Společnost Helicus je v současnosti jedinou v Evropě s oprávněním provozovat drony pro zdravotnické účely v městských oblastech, a to i mimo zorné pole operátora.

Test z Antverp pomůže i orgánům Evropské unie, které připravují právní rámec pro provoz dronů pro takové účely. Nové evropské předpisy se očekávají v roce 2023.

Anketa:
Líbí se ti využití dronů ve zdravotnictví?
Jasně, je třeba aplikovat nejmodernější technologie i v tomto směru.
Mám z toho spíše smíšené pocity.
Nepřipadá mi to jako dobrý nápad.
Jasně, je třeba aplikovat nejmodernější technologie i v tomto směru.
100 %
Mám z toho spíše smíšené pocity.
0 %
Nepřipadá mi to jako dobrý nápad.
0 %
Domů
Sdílet
Diskuse