Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
1. září 2022 15:21
Čas čtení 1:05

Polsko posílá do Německa účet za druhou světovou válku. Chce po něm 32 000 000 000 000 korun

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Polsko posílá do Německa účet za druhou světovou válku. Chce po něm 32 000 000 000 000 korun
Zdroj: PiS

Podle předsedy vládní strany bude odškodnění ještě dlouhý proces.

Polsko se rozhodlo oficiálně požádat Německo o náhradu škod způsobených za druhé světové války. Informovala o tom polská televize TVP Info. Dohromady podle Polska způsobilo nacistické Německo škody v hodnotě v přepočtu 32 bilionů korun. Proces reparace ale bude podle předsedy vládní strany PiS Jarosława Kaczyńského ještě dlouhý.

Odškodné ve výši 6,2 bilionu zlotých, tedy přibližně 32 bilionů korun, chce Polsko po Německu. Částka má představovat náhrady za škody, které nacistický režim zemi visegrádské čtyřky způsobil. Za druhé světové války zemřelo přibližně šest milionů Poláků a hlavní město Varšava bylo srovnáno se zemí.

„Polsko bude po Německu požadovat reparace za vše, co naší zemi způsobilo v letech 1939–⁠1945,“ řekl Jarłoslaw Kaczyński při příležitosti 83. výročí začátku druhé světové války. „Náš cíl je součástí koncepce obnovy normálního fungování polského státu. Mnoho zemí získalo od Německa reparace, ale Polsko ne. Nedostatek iniciativy v této věci byl nedostatkem činnosti státu,“dodal.

Polsko si dnes připomíná výročí napadení svého území nacistickým Německem. To zaútočilo na svou sousední zemi 1. září 1939. 

„Němci si uvědomují svou historickou odpovědnost a cítí se povinni zachovat památku na zločiny spáchané Němci –⁠ bez jakýchkoli ale. S vědomím této odpovědnosti skláním hlavu před všemi oběťmi německého útoku na Polsko,“napsal na Twitter německý velvyslanec ve Varšavě Thomas Bagger.

Domů
Sdílet
Diskuse