Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
2. září 2022 10:11
Čas čtení 1:06

Mattel jde naproti inkluzivitě. Barbie mají protézy, naslouchátka či rozmanité postavy

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Mattel jde naproti inkluzivitě. Barbie mají protézy, naslouchátka či rozmanité postavy
Zdroj: Mattel

Podívej se, jak vypadají nové panenky Barbie a Ken.

Společnost Mattel přidala do své nabídky řadu „Barbie Fashionistas“ ve snaze, aby se více dětí cítilo začleněno do společnosti. Patří mezi ně panenky s invalidním vozíkem, naslouchadly a protézami končetin, informuje Insider.

„Řada Fashionistas začala s různými odstíny pleti, barvami a strukturou vlasů, barvami očí a stavbou obličeje a od té doby se rozšířila o rozmanitost těla, panenky odrážející trvalé postižení, panenky bez vlasů a panenky s kožními chorobami, jako je vitiligo,“ uvedla pro server marketingová ředitelka společnosti Mattel ve Velké Británii Kelly Philp.

Aktuálně tak podle ní existuje více než 175 rozmanitých panenek Barbie a Ken. Mají různé odstíny pleti, barvy a struktury vlasů, barvy očí a typy postavy.

barbie kenbarbie kenbarbie kenbarbie ken
Zobrazit galerii
(8)

Například na výrobě první panenky s naslouchátky za uchem spolupracovala hvězda seriálu EastEnders Rose Ayling-Ellis, která je sama neslyšící. Pro BBC to označila za „opravdu důležitou a velkou věc“. Sedmnáctiletá Eloise Pennycott se serveru svěřila, že by si přála, aby tato panenka byla k dispozici, když byla mladší: „Kdybych si v době, kdy jsem přišla o sluch, mohla hrát s Barbie, která potřebuje stejnou technologii jako já, bylo by to všechno mnohem méně skličující.“

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Kampaně společnosti Mattel pro řadu Fashionista se zúčastnil také James Stewart, který má kožní onemocnění vitiligo. Pro BBC uvedl, že je to významný krok v hračkářském průmyslu i v jeho životě. „Díky tomu jsem se cítil hrdý na to, kým jsem,“ dodal.

barbie ken
Zdroj: Mattel

Barbie a Ken patří od svého uvedení na trh v roce 1959 k nejprodávanějším hračkám na světě. Panenku vytvořila Ruth Handler, která ji pojmenovala po své dceři Barbaře. O dva roky později dostala Barbie přítele v podobě Kena. Od té doby prošli různými změnami, které se týkaly povolání, národnosti, módy i typu postavy.

Domů
Sdílet
Diskuse