Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
7. září 2022 7:44
Čas čtení 1:10

Medvědi na Blanensku: Žena údajně viděla u rybníka samici s mládětem, obce varovaly obyvatele

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Medvědi na Blanensku: Žena údajně viděla u rybníka samici s mládětem, obce varovaly obyvatele
Zdroj: Ekolist/volně k užití

Odborníci jejich výskyt nevyloučili, je podle nich ale málo pravděpodobný.

„V blízkosti Oborského rybníka se pohybuje medvědice s mládětem! Upozorněte svoje děti! Děkuji za sdílení této zprávy. Opravdu nejde o vtip.“ Takto varoval v pondělí obyvatele obce Šebetov v okrese Blansko starosta Zdeněk Čížek. Přítomnost medvědů o víkendu ohlásila žena, která byla v místě na procházce. 

Obce varují pejskaře i rodiče dětí 

Brněnskému deníku Rovnost se ženu podařilo kontaktovat, přála si zůstat v anonymitě. S rodinou byla o víkendu na procházce, medvěda s mládětem údajně viděla a ohlásila to.

„Šli jsme k večeru kolem rybníka dozadu po cestě na Pohoru. Při návratu jsme uviděli větší zvíře. Vypadalo to, že stojí na zadních. Šli jsme blíž. Postavilo se na všechny čtyři a otočilo na bok. Bylo to velké, tmavě hnědé. Za mě to byl medvěd. Nepiju ani nejím lysohlávky. Lesy tu mám prochozené, jeleny a divočáky jsem na vlastní oči viděla, ale nic z toho to nebylo,“uvedla. Po chvíli vyběhlo i mládě. „Vypadalo, že míří k nám. Na to jsme nečekali a šli pryč. Ještě jsem viděla, jak zvířata jdou pomalu do prudkého kopce,“ doplnila.

7. září 2022 9:09 Čas čtení 1:01 Žena v Indii chránila holýma rukama dítě před útokem tygra Žena v Indii chránila holýma rukama dítě před útokem tygra

Starosta Šebetova sdílel podobné informace. Uvedl, že mládě je hravé, ale medvědice ostražitá. Obec vše ohlásila místním rozhlasem, poučila děti ve škole a varovala i další obce. „Jsem ve spojení s policií a vyčkávám na další vývoj situace,“ dodal Čížek.

Podle odborníků je ale namístě být k informacím zdrženlivější. „S těmito zprávami bych byl opatrný. Podobných svědectví už byla spousta a často se pak ukázalo, že to bylo jedna paní povídala. Průkazné jsou stopy a fotografie. Tím ale nechci říct, že to není možné. Ze Slovenska k nám medvědi přecházejí, ale jejich výskyt byl zaznamenán v jiných lokalitách,“uvedl pro Deník jednatel Okresního mysliveckého spolku Blansko Jaroslav Zelený. Doplnil, že medvědici mohl také vypustit nějaký chovatel nebo mohla někomu utéct.

Domů
Sdílet
Diskuse