Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová ČTK
11. září 2022 12:10
Čas čtení 0:59

Větrná smršť na Novojičínsku poničila střechy a lámala stromy, spadla i stoletá lípa

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Větrná smršť na Novojičínsku poničila střechy a lámala stromy, spadla i stoletá lípa
Zdroj: HSZ Moravskoslezského kraje

Jako zázrakem se událost obešla bez zranění.

Hasiči v sobotu několik hodin likvidovali následky větrné smrště v místní části Jeseníku nad Odrou – Hraběticích na Novojičínsku. Silný vítr tam poničil střechy, kapličku a lámal stromy. Ke zranění nedošlo. Novináře o tom informoval mluvčí hasičů Petr Kůdela. Starosta Tomáš Machýček ČTK řekl, že očekává, že škody budou v řádu desítek milionů korun.

Následky odstraňovalo sedm hasičských jednotek

Následky větrné smrště muselo podle tweetu hasičů z Moravskoslezského kraje odstraňovat hned sedm hasičských jednotek. Smršť Hraběticemi, které mají pouhých dvacet čísel popisných, proletěla několikrát. Poškodila zejména střechy rodinných domků, hospodářských budov či stromy hned u 12 z nich. Vítr shodil také kříž z věže tamní kapličky.

„Je malým zázrakem, že se tato událost s vysoko létajícími plechy, křesly či trampolínou obešla bez zranění. Na zahradě u jednoho z rodinných domků náhle spadla i mohutná stoletá lípa. Hasiči ji pořezali. Místy byla ztrouchnivělá, především u kořenů,“ doplnil Kůdela.

Větrná smršť je prudké zesílení větru, které má za následek hmotné škody. Vytváří jevy podobné tornádu či jiným projevům vichřice nebo orkánu. Při větrné smršti hasiči doporučují ukrýt se v budově s dobrou statikou, která náporu větru odolá.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

Lidé by se také měli vyhýbat stromům, které na ně mohou spadnout, a starším budovám, u nichž hrozí riziko stržení střešní krytiny. Nutné je také zajistit okna a z okenních parapetů odstranit květináče a všechny věci, které by mohly ohrozit okolí. Je nebezpečné se v době smrště přibližovat ke spadlým elektrickým vedením, která mohou být stále pod napětím a ohrozit i na vzdálenost mnoha metrů.

Domů
Sdílet
Diskuse