Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
14. září 2022 12:47
Čas čtení 1:07

Legální konopí přinese peníze do státní kasy a omezí černý trh, tvrdí pirátská studie

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Legální konopí přinese peníze do státní kasy a omezí černý trh, tvrdí pirátská studie
Zdroj: Česká pirátská strana

Piráti zveřejnili studii, na jejímž základě chtějí zlegalizovat konopí v České republice.

Diskuse o legalizaci konopí v České republice se posouvá. Piráti nyní přišli se studií, kterou plánují předložit vládě. Odvolávají se na změnu přístupu v některých západních zemích, lékařské poznatky i na to, že by legálně užívané rekreační konopí mohlo přinést peníze do státního rozpočtu.

Piráti chtějí přinést občanům ČR možnost pěstovat si svoje konopí, omezit černý trh s marihuanou a zabránit negativním dopadům rekreačně užívané látky. Piráti vidí přínos v ekonomické oblasti, kde by mělo konopí přinést peníze do státní kasy. Pomoci by mohla legalizace také ve snížení přestupkové a kriminální aktivity a mohla by také snížit stigmatizaci a viktimizaci uživatelů.

Lidé by pro vlastní účely mohli mít až 100 g konopí, mimo bydliště pak maximálně 10 g. První zmíněné množství by si mohli měsíčně také zakoupit a s dalším oprávněným uživatelem by mohli 10 g také sdílet. Samopěstitelé by pak měli být oprávněni vlastnit až pět rostlin. Pravidla pro konopí za volantem by měla zůstat stejná jako doposud.

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

„Ze současného vývoje situace za oceánem i doma v Evropě je jasné, že dochází ke změně přístupu států k problematice psychoaktivního konopí. Vhodnost opuštění restrikcí navíc potvrzují i vědecké důkazy, není tedy divu, že se čím dál více zemí uchyluje k aktualizaci politik týkajících se nakládání s touto rostlinou. Vyvážená politika, která by stavěla na přísné regulaci dostupnosti na jedné straně a uceleném systému prevence a snižování rizik na straně druhé, slibuje omezení negativních důsledků problémového užívání konopí a zároveň přidání tolik potřebných financí do veřejných rozpočtů,“ píší Piráti na stránkách.

Do státního rozpočtu by mohlo podle jejich studie přitéct 650 milionů až 1,8 miliardy na daních ročně. Výše spotřební daně by se podle navrhované varianty měla odvinout od současných cen konopí na černém trhu.

Domů
Sdílet
Diskuse