Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Patočková
19. září 2022 19:01
Čas čtení 0:42

Íránky si sundávají hidžáby na protest proti smrti 22leté ženy, která měla porušit pravidla o nošení šátku

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Íránky si sundávají hidžáby na protest proti smrti 22leté ženy, která měla porušit pravidla o nošení šátku
Zdroj: Maxipel

Dvaadvacetiletá Mahsa Amini zkolabovala několik hodin poté, co ji zadržela mravnostní policie kvůli údajnému porušení přísných pravidel o nošení hidžábu.

Na pohřbu mladé ženy, která minulý týden zemřela po zatčení íránskou mravnostní policií, propukly protesty. Lidé věří, že za její smrt může brutální policejní zásah. Šéf teheránské policie podle místních médií uvedl, že smrt ženy ve vazbě byla „nešťastným“ incidentem. Informoval o tom server BBC.

Dvaadvacetiletá Mahsa Amini zkolabovala několik hodin poté, co ji zadržela mravnostní policie kvůli údajnému porušení přísných pravidel o nošení hidžábu. Svědci obvinili policisty, že Mahsu zbili, což vyvolalo protesty v hlavním městě a její domovské provincii Kurdistán. Policejní brigádní generál Hosein Rahímí však tato tvrzení označil za „zbabělá“ a trval na tom, že žena při zatýkání neutrpěla žádnou fyzickou újmu.


Některé ženy si na obřadu údajně sundávaly šátky na protest proti povinnému nošení hidžábu. Jiní truchlící skandovali „smrt diktátorovi“ a podle videozáznamů, které získala a ověřila perská služba BBC, zahájily bezpečnostní síly na protestující střelbu.

Od islámské revoluce v Íránu v roce 1979 musí ženy podle zákona nosit skromné „islámské“ oblečení. V praxi to znamená, že ženy musí nosit čádor, celotělový plášť, nebo šátek na hlavě a manteau (plášť), který zakrývá paže.

Domů
Sdílet
Diskuse