Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
20. září 2022 9:35
Čas čtení 0:52

Německo chce obnovit most u Remagenu, který se zřítil během 2. světové války

Kategorie:
News
Uložit Uložené
Německo chce obnovit most u Remagenu, který se zřítil během 2. světové války
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Německé úřady oznámily plány na obnovu mostu přes Rýn, který se zřítil v posledních týdnech druhé světové války po obsazení americkou armádou.

Most u Remagenu, který se objevil ve stejnojmenném filmu z roku 1969 s Georgem Segalem, Benem Gazzarou a Robertem Vaughnem v hlavních rolích, by mohl podle serveru The Guardian do deseti let opět stát. 

Most, který je vyhozen do povětří v úvodu filmu, je ve skutečnosti most v Davli a město Meckenheim je Jílové u Prahy. Můžeš se tak na něj zajet podívat.

Visutý most – místně známý také jako Ludendorff-Brücke –, který byl 325 metrů dlouhý a šest metrů široký, by měl být vyhrazen pouze pro pěší a cyklisty. Měl by stát také jako památník obětem války, ale i těm, kteří zahynuli při jeho zřícení před téměř 80 lety.

most u remagenu remagenmost u remagenu remagenmost u remagenu remagenmost u remagenu remagen
Zobrazit galerii
(7)

V průzkumu mezi místními obyvateli z roku 2020 se 91 % z nich vyslovilo pro obnovu mostu, přičemž mnozí z nich uvedli, že o něj stojí i z čistě pragmatického hlediska. V okolí totiž není žádný přechod přes řeku a jezdí zde jen omezený počet přívozů. Okolní obce daly také najevo, že jsou připraveny pomoci s financováním projektu, který by měl stát přibližně 22 milionů eur.

16. června 2022 16:30 Čas čtení 0:30 Vyznáš se v druhé světové válce? Otestuj si své vědomosti (Kvíz) Vyznáš se v druhé světové válce? Otestuj si své vědomosti (Kvíz)

Jak uvádí německý deník DW, američtí vojáci narazili na převážně neporušený most v březnu 1945 navzdory snahám nacistických německých jednotek jej zničit. Most umožnil spojeneckým vojskům poprvé překročit řeku Rýn, přestože se nakonec několik dní po jejich přechodu zřítil. Dobytí mostu znamenalo zlom ve 2. světové válce.

Domů
Sdílet
Diskuse