Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Adéla Ježková
27. září 2022 18:18
Čas čtení 1:12

V parku před pražským hlavním nádražím přespávají desítky uprchlíků. Už nemůžeme, říkají dobrovolníci

Kategorie:
News
Uložit Uložené
V parku před pražským hlavním nádražím přespávají desítky uprchlíků. Už nemůžeme, říkají dobrovolníci
Zdroj: Wikimedia Commons/VitVit/volně k užití

Iniciativa Hlavák žádá o pomoc.

„Ve čtvrtek večer jsme měli na hlaváku 204 Syřanů, včera 260. Už je to pro nás těžko zvladatelné,“ napsala v sobotu Anežka Polášková ze skupiny dobrovolníků Iniciativa Hlavák na Facebooku. Spolu s dalšími dobrovolníky žádají veřejnost o pomoc – kromě finanční pomoci jsou třeba i izotermické fólie. Uprchlíci totiž spí venku v chladném počasí.

Iniciativa Hlavák je skupina dobrovolníků, kteří od roku 2015 pomáhají uprchlíkům v ČR. Zajišťují jim materiální pomoc, tlumočení i asistenci při propuštění z detenčního zařízení. Pomoc poskytují na dobrovolnické bázi, bezplatně.

Přispět je možné do sbírky na platformě Donio, dobrovolníci ale na Facebook umístili také rozvrh časů a míst, kam lidé mohou nosit humanitární pomoc. „Rozdali jsme všechny deky, pak izotermické fólie, nakonec šátky a šály. Konzervy studených fazolí v tomatě jsme rozdávali vždycky pro dvojice, vyštrachali jsme všechny trvanlivé potraviny, které bylo možné rozdat, nestačilo to. Museli jsme s omluvami odmítat hladové a zmrzlé,“ popsala další z dobrovolnic Tereza Kvapil Baudišová.

Zima se blíží a dobrovolníci jsou na hraně svých možností

Důležité jsou ale také dobrovolnické směny, zapsat se na ně můžeš i ty. Po zaučení dobrovolníci distribuují humanitární pomoc, nakupují večeře, ošetřují a poskytují základní pomoc uprchlíkům. „Nevím, co bude. Zima se blíží a my jsme na hraně svých možností. Něco se musí změnit. Do té doby prosím zvažte, zda nepřijít na směnu nebo nepřispět na sbírku, ze které humanitární pomoc kupujeme,“ dodala Kvapil Baudišová.

23. dubna 2024 14:00 Čas čtení 2:17 Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli Co dělat v Praze o víkendu: 5 tipů na následující sobotu a neděli

Podle zjištění ČT24 je pro většinu Syřanů, kteří prchají před tamním režimem, Praha pouze přestupní stanicí. V české metropoli stráví jen několik dnů a poté pokračují do Německa. Na území Česka bylo podle Seznamu Zpráv od 22. srpna do 4. září při tranzitní nelegální migraci pozemní cestou zjištěno 2 349 osob. To je zhruba 170 migrantů denně. Od začátku roku to bylo přes 10 tisíc lidí. Z 95 procent se jednalo o občany Sýrie.

Domů
Sdílet
Diskuse