Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
28. září 2022 12:53
Čas čtení 1:06

TikToku hrozí stamilionová pokuta za nedostatečnou ochranu soukromí dětí

Kategorie:
News
Uložit Uložené
TikToku hrozí stamilionová pokuta za nedostatečnou ochranu soukromí dětí
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Platforma prý mohla zpracovávat údaje osob mladších třinácti let bez příslušného souhlasu.

Sociální síti TikTok hrozí pokuta ve výši 27 milionů liber (v přepočtu téměř 746 milionů korun) za to, že dostatečně nechránila soukromí svých uživatelů mladších třinácti let. Podle Úřadu britského komisaře pro informace (ICO) TikTok mimo jiné zpracovával jejich údaje bez souhlasu rodičů. Na dokument úřadu upozornilo BBC.

Možné porušení zákona o ochraně osobních údajů

Podle ICO porušoval TikTok zákon o ochraně údajů mezi květnem 2018 a červencem 2020. V oficiálním prohlášení úřad uvedl, že platforma zpracovávala údaje uživatelů mladších třinácti let bez příslušného souhlasu rodičů, neposkytla uživatelům správné informace stručným, transparentním a snadno srozumitelným způsobem nebo že zpracovávala některé údaje zvláštní kategorie, aniž by k tomu měla právní důvod. Mezi ně patří například etnický či rasový původ, náboženské přesvědčení nebo sexuální orientace.

„Všichni chceme, aby se děti mohly učit a zažít digitální svět, ale s náležitou ochranou soukromí dat. Společnosti poskytující digitální služby mají zákonnou povinnost tyto ochrany zavést, ale náš nynější názor je, že TikTok tento požadavek nesplnil,“ okomentoval šetření komisař pro informace John Edwards.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

ICO doplnil, že oznámení je prozatímní a o finanční sankci není rozhodnuto. Než dojde k přijetí konečného rozhodnutí, počká úřad na vyjádření samotné společnosti TikTok. Té nyní ICO zaslal oznámení o tom, že o případné pokutě uvažuje, pokud skutečně došlo k porušení zákona. TikTok zatím prostřednictvím svého mluvčího vzkázal, že se závěry vyšetřování nesouhlasí a v pravý čas zareaguje. 

Podle britské společnosti Ofcom používá ve Velké Británii TikTok 44 % dětí ve věku osmi až dvanácti let, a to navzdory tomu, že samotná platforma má být pouze pro osoby starší třinácti let. TikTok tak zavedl řadu funkcí, aby bezpečnost v tomto směru posílil. Umožnil například rodičům propojit své účty s účty svých dětí.

Domů
Sdílet
Diskuse